Hlavní obsah
Famous
Článek

Vědci ze Severní Karolíny vypěstovali v laboratoři první penis, který podle prvních testů budou schopni transplantovat s plnou funkčností. Na vývoji bioinženýři z Wake Forest University pracovali dvacet let. Je to mimořádný medicínský pokrok, který bude mít zásadní vliv na léčbu celé řady poruch.

Na vývoji pracoval doktor Anthony Atala z Wake Forest University od roku 1992. Penisy zatím transplantoval úspěšně králíkům, osm z dvanácti samců úspěšně ejakulovalo, čtyři zplodili potomky.

Jeho vědecké výsledky výrazně posunou dopředu léčbu řady genitálních poruch, ať už vrozených, po nehodě, kvůli agresivní formě rakoviny nebo třeba po amputaci žárlivou partnerkou či partnerem.

Dosud se podobné případy léčily rekonstrukční plastikou, kdy se pyj vymodeloval z kůže stehna či předloktí a dovnitř byla umístěna penilní protéza, která se dala nafouknout a měla nahradit topořivá tělesa. Penis ale nebyl citlivý a nedovoloval dosáhnout ejakulace a orgasmu.

Dalším řešením byla transplantace od dárce, která má však řadu úskalí, odmítnutí imunitou jako cizorodou tkáň či psychické odmítnutí pyje jako ponížení konceptu mužnosti. Atala a jeho tým tak nabízejí ideální řešení. Vypěstovat pyj z buněk tělu vlastních a plně funkční orgán pak transplantovat.

„Falus je vlastně mnohem delší, než si myslíte. Vede po celé délce pánevního dna až ke konečníku, takže bez ohledu na míru poškození, je velmi pravděpodobné, že se zachová jeho část s potřebnými buňkami,“ tvrdí profesor regenerativní medicíny a urologie Anthony Atala.

Penis patří k nejsložitějším orgánům lidského těla. Je tvořen speciálními houbovými tkáněmi, které se plní krví poté, co se mužský mozek vzruší. Příslušné centrum vyšle signál do pyje, aby se cévy roztáhly a naplnily krví. Po dráždění povrchu některých částí pyje dojde k dosažení orgasmu a ejakulaci. Takže kromě toho, že je to orgán složitý strukturně, je také velmi náročné jej transplantovat, lékaři musejí napojit nervy a především cévní systém.

Atalův tým už vypěstoval šest lidských penisů, všechny zatím byly testovány jen v laboratoři, během pěti let by mohlo dojít k první transplantaci na tělo muže, která by prokázala funkčnost takového pyje v několika rovinách – dosažení erekce, schopnost ji udržet, schopnost proniknout do vagíny a vykonávat kopulaci, schopnost dosáhnout orgasmu a ejakulovat sperma.

Penis by pak mohl být transplantován celý (velká část je zanořená v těle), nebo jen jeho menší části.

Související témata:
Laboratoře

Reklama

Další články

Načítám