Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvačku Dádu Patrasovou (67) trápily v nedávné době velké zdravotní problémy. Kvůli operaci páteře se u ní dokonce objevila trombóza a populární zpěvačce šlo tehdy o holý život. „Nerada na to vzpomínám. Tehdy jsme to možná trochu podcenily. Dispozice k trombóze jsou totiž velmi často dědičné, takže při mojí lepší informovanosti by se tomu také dalo předejít,“ přiznává Patrasová, která si právě proto nechala udělat speciální genetické vyšetření GenScan.

To na základě speciální analýzy DNA odhalí, k jakým nemocem má daný organismus genetické předpoklady. Díky tomu se proti nim dá zakročit ještě dříve, než choroby fakticky udeří. „Přiznám se, že hlavním důvodem, proč jsem to vyšetření podstoupila, byl strach z Alzheimerovy choroby. Můj tatínek, o kterého jsem se několik let před jeho smrtí doma intenzivně starala, jí totiž měl. A já chtěla vědět, jestli k této nemoci mám také genetické předpoklady,“ vysvětlila Dáda svou motivaci pro  GenScan.

A jaké byly výsledky? „Spadl mi kámen ze srdce, předpoklady pro Alzheimera naštěstí nemám. ale i tak o sebe musím pořádně pečovat,“ prozradila zpěvačka. A aby dokázala, že je zdraví u ní opravdu na prvním místě, tak Patrasová ještě podstoupila takzvaný komplexní screening celého těla.

Jde o metodu, kterou vyvinula NASA na konci 80. let pro testování kosmonautů. Jedná se o soubor více než dvou desítek vyšetření, které podrobně diagnostikují zdravotní stav. Výhodou je, že všechna vyšetření proběhnou během jednoho jediného dne a na jediném místě. „Kosmonaut ze mě asi už nebude, ale chci být v co nejlepší kondici. Už kvůli tomu, že se ze mě v srpnu stane babička a tuhle roli si chci co nejvíce užít,“ uzavřela oblíbená zpěvačka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám