Hlavní obsah
Článek

Byla krásná, mladá, talentovaná a dostatečně ambiciózní na to, aby se dokázala prosadit. Řeč je o české filmové herečce Janě Novákové, jejíž jméno dnes znají už jen opravdoví filmoví fajnšmekři.

Všechny naděje na závratnou filmovou kariéru, která už začínala mít mezinárodní parametry, však u této sympatické blondýnky ze dne na den přetrhla její nečekaná smrt. Bylo jí dvacet let a čeští diváci se o odchodu české hvězdičky dozvěděli nedlouho před Vánocemi roku 1968 z německého tisku.

Ještě před tím, než se poprvé v epizodních rolích začala objevovat na filmovém plátně, se Jana Nováková zúčastňovala nejrůznějších soutěží krásy a živila se jako modelka. Epizodní role si zahrála ve filmech Lásky jedné plavovlásky (1965), O slavnosti a hostech (1966) či Dáma na kolejích (1966).

Na svou první velkou roli, anglickou dívku Mabel v komedii Fantom Morrisvillu (1966), vyhrála konkurz, kterého se zúčastnily čtyři stovky dívek. O roli tenkrát společně s Janou soupeřily například Jana Drbohlavová, Olga Schoberová, Jitka Zelenohorská nebo Zuzana Buriánová.

Nejvděčnější filmovou roli dostala Jana o dva roky později. Ve filmu Nebeští jezdci (1968) si zahrála hlavní ženskou roli, dívku Patricii, do které se zamiluje hlavní hrdina. Když natáčela tento film, byla už vdaná za postaršího západoněmeckého obchodníka Eugena Grubera z Mnichova a dostávala nabídky od zahraničních produkcí. Jejich manželské štěstí však nemělo trvat dlouho.

Žárlivý manžel 3. prosince 1968 Janu zastřelil a hned poté zabil dalším výstřelem i sebe. Bezvládná těla našli v jejich luxusní mnichovské vile a německý bulvár si na celé kauze smlsnul. Spekulovalo se o nevěře, špionáži i nelegálním obchodu se zbraněmi.

„O tragické smrti Jany Novákové jsem se dozvěděl od svých německých přátel. Byl jsem v šoku. Mohla udělat skvělou kariéru. Vždyť jí bylo teprve dvacet,“ vzpomínal po letech na herečku režisér Nebeských jezdců Jindřich Polák. Před pár dny, 25. září, by Jana Nováková oslavila šestašedesáté narozeniny.

Reklama

Další články

Načítám