Hlavní obsah
Článek

Američanka Julia Grovenburg měla dlouho potíže s početím. Pak se jí však podařilo něco, co mnoho porodníků na světě nezná ani z doslechu. Počala dvě děti, které nejsou dvojčaty. To druhé bylo totiž počato až za čtrnáct dní po prvním. Ovšem na svět přišli oba potomci najednou. Nikdy se však nebudou moci nazývat ani dvojvaječnými dvojčaty. Biologicky jimi totiž nejsou.

Dvojčata vznikají oplozením ve stejnou chvíli. Jednovaječná tak, že se oplozené vajíčko – zygota – začne dělit a rozdělí se na dva identické zárodky, které se pak dále dělí samostatně. Dvouvaječná dvojčata pocházejí ze dvou vajíček oplozených ve stejnou chvíli. Ale u Julie došlo k oplození v rozmezí dvou týdnů. První vajíčko už bylo dávno rozděleno na tisíce buněk a tvořilo zárodek, zatímco druhé teprve splývalo se spermií manžela Todda. Tomuto jevu odborníci říkají superfetace.

„Když jsme se Todd a já poprvé rozhodli mít děti, opravdu jsem se na těhotenství těšila. Chtěla jsem už mít dětské oblečení a dostávat gratulace a chtěla jsem zářit těhotenstvím, jak jsem to u všech vždy vídala. Ale místo květin a balonků jsem dostávala přání soucitu a modliteb, abych konečně otěhotněla,“ svěřila se Julia žijící v Arkansasu.

Po dlouhém čekání se jí ale konečně podařilo otěhotnět. A ne jednou. „Běžně všichni vědí a je to napsáno i v lékařských knihách, že nemůžete otěhotnět, když už jste těhotní, ale nějak po letech snažení o početí jsem se stala výjimkou. Otěhotněla jsem dvakrát během dvou týdnů,“ dodala Grovenburg.

Související témata:
Oplodnění

Reklama

Další články

Načítám