Hlavní obsah
Článek

Už je tomu 29 let, kdy při tragické dopravní nehodě zahynula manželka tehdejšího knížete Rainiera III. a matka prince Alberta II., hollywoodská herečka Grace Kelly. Od té doby je místo po pravici panovníka malého středomořského knížectví Monako uvolněné.

To se ale dnes změní. Albert (53), který Monacu vládne od smrti svého otce v roce 2005, totiž před zákonem pojme za svou právoplatnou choť bývalou olympijskou plavkyni, Jihoafričanku Charlene Wittstock (33), která dnešním odpolednem získá titul „princezna Charlene“.

V slavnostně nazdobeném Monaku je pořád jistě spousta lidí, kteří svatbě svého vládce do poslední chvíle nebudou chtít uvěřit. Albert totiž proslul jako starý mládenec, který svým početnými avantýrami zásoboval stránky nejen francouzského bulváru. Z předchozích vztahů dokonce počal dva nemanželské potomky - Jazmin (19) a Alexandre (7).

Tyto dvě děti ovšem jako levobočci nemají na trůn nárok, dědičkou knížecího titulu tak zůstává Albertova nejstarší sestra Caroline, princezna hanoverská. Alespoň do doby, než princovi nastávající první manželka Charlene porodí legitimního potomka. Právě to je jeden z důvodů, proč je pro Monačany dnešní svatba tak důležitá.

A co se vlastně bude dít? V 17 hodin Albert a Charlene v trůním sále knížecího paláce předstoupí před Philippe Narmina, šéfa monacké Státní rady, který je před zákonem oddá. Obřad bude na obřích obrazovkách v ulicích sledovat odhadem až 200 tisíc lidí. Pozvaní hosté podle precizně vypracovaného minutovníku vstoupí do paláce v čtvrt na pět, členové knížecí rodiny mají dorazit pět minut po půl páté.

Přesně v 17.50 vystoupí čerstvě oddaný pár na balkon zrcadlového sálu, odkud pozdraví Monačany. Zazní fanfáry a knížecí vojenská muzika zahraje „hymnu pro Charlene“, která byla složena speciálně pro tento slavnostní okamžik. V tu chvíli se na všech obrazovkách objeví monogram AC, který zkracuje jména novomanželů.

O deset minut později novopečený knížecí pár spolu se svědky a rodiči nevěsty vyjde před palác mezi Monačany. Pak začne velkolepá hostina, která skloubí středomořskou kuchyni s jihoafrickými pochoutkami. Pokrmy připravuje proslulý monacký šéfkuchař francouzského původu Alain Ducasse, který bude klást důraz na jednoduchost a domácí původ všech surovin.

Hosty budou stovky významných osobností, chybět nebude například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který ale doma nechá svou těhotnou manželku Carlu Bruni, nebo česká topmodelka TerezaMaxová. Zklamáním je, že nedorazí britský královský pár William a Kate, kteří odletěli na oficiální návštěvu Spojených států a Kanady. Jinak se ale slavnosti samozřejmě zúčastní příslušníci královských rodů z celé Evropy.

Ve dvacet hodin budou obyvatelé knížectví pozváni na slavnost v přístavu, kam ve 20:20 dorazí i novomanželé. Celý slavnostní den pak zakončí koncert slavnostním koncertem legenda francouzské elektronické hudby Jean Michel Jarre.

Tím pro Monačany oficiálně skončí velkolepý program prvního svatebního dne. Slavnost ale bude pokračovat i v sobotu, kdy si Albert s Charlene řeknou své „ano“ i před bohem. Pár ale nepředstoupí před oltář v monacké katedrále, nýbrž na nádvoří knížecího paláce.

Reklama

Další články

Načítám