Hlavní obsah
Článek

Průvod hrdosti gayů a leseb, Prague Pride, byl ideální příležitostí pro moderátorku Ester Janečkovou (51) ukázat světu, že po sebevraždě svého synovce Filipa nezahálí a věnuje se osvětě ve věci homosexuální orientace. Na průvod vyrazila s celou rodinou, chyběl jen prostřední syn, který onemocněl. Nechyběla maminka zesnulého Filipa.

„Mrzí nás, že Filip tady dnes s námi není. Šla jsem dnes hrdě v čele. Budeme podporovat homosexuály i nadále, chystáme rozjet opravdu velikou kampaň,“ říká Janečková.

V její rodině přitom tohle téma nebylo nikdy tabu. O to víc považuje moderátorka čin svého synovce za nepochopitelný.

„Máme v našem rodinném kruhu dokonce jeden lesbický pár, který je spolu už asi dvacet tři let. Vždycky se o tom mluvilo a mluví otevřeně. Je mi líto, že jsme čekali, až se Filip svěří sám. Věděli jsme, že je gay a možná jsme měli ten první krok udělat my,“ dodala moderátorka upřímně.

V čele průvodu se objevil také tanečník Yemi A.D. se svým partnerem. Přiletěli z Los Angeles kvůli otevření taneční školy a hned v září odlétají zpátky.

Yemi v rámci Pride dostal roli tváře „Avatarů“, což je aplikace, podporující gaye a lesby na východě. Česká republika je prý jedna z nejtolerantnějších vůči menšinám.

„Už zde není důležité prosazovat toleranci, ale rovnoprávnost. Někoho tolerovat je pro mě pořád v tom negativním smyslu.“ Tanečník překvapil originálními zlatými brýlemi.

„Mají symbolizovat zaměření, fokus nebo terč. Měli bychom se zaměřit a vidět to důležité,“ vysvětluje Yemi.

Akci si nenechal ujít ani zpěvák Honza Bendig s partičkou kamarádů. „Vzkázal bych těm, co se třeba bojí rodičů, že přijde čas i jejich coming outu. Už je to rok, co jsem se k tomu přiznal a zatím žádné negativní reakce,“ uzavřel Bendig.

Reklama

Další články

Načítám