Hlavní obsah
Článek

Herecký svět je chudší o geniálního představitele komediálních i dramatických postav, který má na kontě desítky nesmrtelných snímků. Jeho první herecké počiny si ovšem pamatuje málokdo.

Robin Williams (†63) se v mládí věnoval studiu politických věd, ale brzy v sobě rozpoznal herecký talent. Po počátečních zkušenostech, které získal jako mim, dostal první filmovou příležitost v nevýrazném snímku Can I do it ´till I need glasses? Větší prostor mu v roce 1978 poskytl sci-fi seriál Mork a Mindy, který mu zajistil Zlatý glóbus. Poté přišla poněkud bizarní hlavní role ve filmu Pepek námořník, kde Robin propůjčil svou tvář známé animované postavičce.

Přelomové pro něj ovšem bylo až účinkování ve filmu Dobré ráno, Vietname, díky němuž se dočkal první oscarové nominace. V roce 1987 mu už ovšem bylo 36 let a na výsluní se tak oproti jiným filmovým hvězdám dostal až jako dospělý muž. Ztrátu z předchozích let si však velmi rychle vynahradil a šel z role do role. Za jeden rok zvládl natočit i pět filmů, v nichž díky svému dobráckému obličeji ztvárnil výhradně kladné postavy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám