Hlavní obsah
Článek

Sexuální bohyně Hollywoodu Marilyn Monroe (†36) opustila tento svět přesně před dvaapadesáti lety. Bezvládné tělo slavné blondýny našli v jejím domě po půlnoci 5. srpna 1962 její hospodyně Eunice Murray a Dr. Ralph Greenson. Šokující zpráva o smrti Marilyn se světem rozletěla v ranních hodinách.

Ačkoliv se duševně nevyrovnaná Marilyn během svého života nesčetněkrát pokusila o sebevraždu a poslední měsíce jejího života provázely zdravotní problémy, na poslední chvíli zažehnaný vyhazov od Foxu i hořké životní zklamání, poté co ji odkopli oba bratři Kennedyové, většina přátel a spolupracovníků slavné hvězdy teorii cílené sebevraždy či neúmyslného předávkování nikdy neuvěřila.

Životopisci se tři následující desítky let předháněli v hypotézách, které měly za cíl objasnit záhadnou smrt herečky a objevování nových a nových nesrovnalostí ve výpovědích klíčových svědků. Předčasné úmrtí, které bylo nakonec prezentované jako otrava barbituráty a pravděpodobná sebevražda, udělalo z blonďaté hvězdy jednu z největších hollywoodských legend. Pojďte si připomenout její nejslavnější filmy.

1) Niagara (1953)

Po řadě vedlejších roliček, ve kterých stihla Marilyn zatím publiku učarovat jen svým sex-appealem a tělesnou schránkou, se Marilyn poprvé objevuje na prvním místě v titulcích. Role znuděné cynické manželky, která se rozhodne s milencem zavraždit svého impotentního manžela během dovolené u Niagarských vodopádů, vynesla Marilyn do centra pozornosti. Jako flirtující Rose je Marilyn magickým středem filmu. Tím nejdráždivějším způsobem prodává své půvaby. Ukazuje se ve sprše, nahá v prostěradlech a její minutová scéna chůze, při které provokativně vrtí zadečkem, okamžitě vstupuje do dějin filmu. Diváci odcházejí z kin fascinovaní.

2) Páni mají radši blondýnky (1953)

Plavovlasá Marilyn na plátně září jako naivní, bohatstvím posedlá a také vysoce atraktivní blondýnka. Tyto role bude za pár let z duše nenávidět. Postavu ušili Marilyn producenti na tělo, nechali ji zpívat, tančit, projevit komediální talent a totálně se strefili do diváckého vkusu. Z její verze písně Diamonds Are a Girl's Best Friend se stává hit a film nejnavštěvovanějším muzikálem roku. Společně s Jane Russell, která ve filmu hraje její kamarádku Dorothy, Marilyn nechává své otisky v betonu před Graumanovým čínským divadlem. Hollywood má novou královnu.

3) Slaměný vdovec (1954)

Marilyn a její nejkouzelnější blonďatá naivka, která provokuje ženáče a v letních vedrech si strká spodní prádlo do ledničky. Svou smyslností fascinuje Marilyn snad v každé vteřině filmu. Fotky s nadzvednutými plizovanými šaty a bílými kalhotkami z newyorského metra obletěly svět již několik měsíců před premiérou (kalhotky nakonec ve filmu diváci nespatřili). Film měl dokonalou reklamu a v kinech bylo natřískáno. Citlivou Marilyn stála tahle scéna par boulí i manželství s Joem DiMaggiem. A taky se rozhodla, že se ze stereotypu tupých atraktivních blondýn musí co nejdříve vymanit.

4) Někdo to rád horké (1959)

Svou nejslavnější roli Marilyn nejdříve odmítla s tím, že nebude hrát další blbou blondýnu, která nepozná chlapy v dámských šatech. Nakonec ji ukecal její tehdejší manžel Artur Miller, se kterým byla v době natáčení těhotná. Zřejmě také proto, že se jejich bankovní konta povážlivě tenčila. Marilyn už v té době měla značné problémy se spolehlivostí. Kvůli těhotenství se snažila omezit přísun uklidňujících léků a prášků na spaní. Přesto na natáčení později všichni vzpomínali jako na velké utrpení. Film Billyho Wildera se stal absolutním kasovním trhákem roku 1959. Marilyn, která krátce před premiérou potratila, za něj v roce 1960 obdržela Zlatý glóbus.

5) Mustangové (1961)

Hereččina vysněná dramatická role. Natáčení poznamenaly osobní problémy Marilyn i dalších zúčastněných. I přes hvězdné obsazení v čele s Marilyn, Clarkem Gablem a Montgomerym Cliftem se Mustangové nakonec kasovním trhákem nestali. Krátce po natáčení Clark Gable zemřel na infarkt. Jeho manželka ze smrti v médiích obvinila Marilyn. Ta se zhroutila, její manželství s Millerem skončilo a ona byla hospitalizována na psychiatrické klinice. V roli bývalé prostitutky Roslyn podala Marilyn jeden z nejlepších výkonů své kariéry.

Který film Marilyn Monroe máte nejraději?
Niagara
1,7 %
Páni mají radši blondýnky
2,7 %
Slaměný vdovec
2,2 %
Někdo to rád horké
88,8 %
Mustangové
4,6 %
Celkem hlasovalo 7360 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám