Hlavní obsah
Článek

Herec Miroslav Vladyka (51) a lídr kapely Citrón Radim Pařízek nevynikají jen ve svých oborech. Podlehli totiž své slabosti pro jachting a od nynějška dokonce patří mezi světovou špičku. Přesto, že mají k nejbližšímu moři skoro tisíc kilometrů.

Na předcházející víkend herec Miroslav Vladyka do konce života nezapomene. S Bohemia Express týmem Richarda Vojty se totiž zúčastnil mistrovství světa v námořním yachtingu ORC a český tým na plné čáře zabodoval. Čeští námořníci se totiž stali vícemistry světa pro rok 2011.

A Bohemia Express nebyl jediný z českých týmů, který se umístil na medailových příčkách. Další český tým Escandalo Jirky Lišky obsadil ve třídě B menších lodí třetí bronzovou příčku a navíc se stal v této třídě mistrem světa mezi amatéry. A do třetice tým proslulé kapely Tři sestry, za který závodí nejen nejznámější český jachtař David Křížek nebo olympionik Milan Hájek dosáhl ve stejné třídě B na hezké 12. místo.

Tyto české týmy se umísťují vysoko na podobných akcích pravidelně. Například Bohemia Express se již třikrát v minulých čtyřech letech stala mistrem Evropy, předloni v Brindisi získala titul amatérského Mistra světa v hlavní třídě A, před tím byla třetí v Aténách a druhá v Norsku. Její závodní loď je 12,5m dlouhá, z větší části karbonová a jen oplachtěni na jeden závod a část sezóny stojí skoro milión korun.

Oslavy českých posádek neberou konce a pravděpodobně v nejbližších dnech ani neskončí. Zpět do České republiky dojedou prý až vystřízliví.

Reklama

Další články

Načítám