Hlavní obsah
Famous
Článek

Včelí kolonie mohou být skutečně ohroženy, pokud se vyskytují v blízkosti mobilních sítí. Podle nové švýcarské studie totiž signál aktivního mobilního telefonu mění bzučení a chování kolonie, která může předčasně opustit úl. Vedle pesticidů a parazitů jsou mobily další hrozbou tohoto užitečného hmyzu, bez něhož by na Zemi zanikl život.

Tým Daniela Favreho ze Švýcarského federálního technického institutu v Curychu provedl experimentální výzkum vlivu mobilních telefonů na včelstva. Vystavil je vlivu různých signálů mobilních sítí a zjistil, že pokud je mobil v blízkosti úlu pouze ve stavu pohotovosti, chování včelstev nemění. Když je ale mobil aktivní a komunikuje po síti s jiným přístrojem, chování a typ bzučení včelstva se změní. A to negativně.

„Toto je jasný důkaz, že včely jsou citlivé vůči signálům telefonu a jsou vyrušovány mobilními telefony,“ tvrdí Daniel Favre. Mobily přitom mohou včelstvo donutit k vyrojení a opuštění úlu i bez dospělé matky. To vede k zániku celého roje a včelstva.

K prudkému úbytku včelstev přitom dochází zvláště v posledních deseti letech. Mobilní sítě mohou být jednou z několika příčin.

Související témata:
Včela

Reklama

Další články

Načítám