Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sedmnáctiletá Rumeysa Gelgi z Turecka je novou právoplatnou nejvyšší teenagerkou na světě. Od nynějška to má černé na bílém, a to dokonce v Guinnessově knize rekordů.

Mladá rekordmanka už nyní dosahuje výšky 213,6 centimetru a toto číslo nejspíš nebude konečné. Její vzrůst způsobuje vzácná genetická vada nazvaná Weaverův syndrom projevující se kromě nadměrného růstu i zvláštními rysy v obličeji či zahnutými prsty na rukou připomínajícími drápy. Kvůli tomuto onemocnění například její ruce měří 24,5 centimetru a velikost bot odpovídá pánskému číslu 47.

Dívka z tureckého Karabüku studuje střední školu a žije v domě se svými rodiči a staršími sourozenci, všichni jsou přitom prý "normálně" vysocí. Onemocnění způsobuje Rumeyse ale i problémy s mobilitou, které ji nutí používat kolečkové křeslo a chodítko.

Čerstvá rekordmanka přiznává, že se musela potýkat během dospívání s krutými poznámkami a zíráním, ale časem se s tím naučila žít a ignorovat to. Podle svých slov se začala soustředit na pozitiva, která jí její výška přináší. „Líbí se mi, že jsem jiná, než ostatní. Je to zajímavé a cítím se výjimečně. Zároveň bez problémů dosáhnu kam potřebuji a dívám se na lidi z výšky. To také není špatné,“ žertuje Gelgi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám