Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Možná si tohoto ztepilého muže, který se nenechal ani v nejnáročnějších scénách zaskakovat dvojníky, nevybavíte na první dobrou. Vězte, že jej znáte důvěrně z obrazovek. Jako statný mladík bez vousů se objevil hned v několika zfilmovaných indiánkách podle Karla Maye. Skutečně masovou popularitu však získal o dvacet let později coby legendární komisař Schimanski.

Götz George (75) pochází z herecké rodiny a na divadelním jevišti stál poprvé už ve dvanácti letech. První filmovou roli hrál v patnácti letech. Na německých jevištích hrál později v řadě klasických rolí. Do povědomí se dostal během šedesátých let. Pamatovat si jej můžete například z filmů Poklad na Stříbrném jezeře (1962) nebo Mezi supy (1964).

Masová popularita, která okamžitě překročila hranice Německa, jej potkala až v roce 1981, kdy na televizní obrazovky vtrhnul zřejmě nejúspěšnější německý kriminální seriál Místo činu a s ním i komisař Horst Schimanski.

Götz George byl jednou ženatý a má jednu dceru Tanju, která je režisérkou krátkých filmů v Austrálii. Poslední léta žije herec, kterého bychom si dnes bez vousů už snad ani nedovedli představit, střídavě v Hamburku a na Sardinii. Před kamerou stál naposledy před dvěma lety a za pár dní oslaví sedmdesáté šesté narozeniny.

Reklama

Další články

Načítám