Hlavní obsah
Článek

Je to zejména výsada českých modelek, které hned jak nafotí první obálku nějakého prestižního zahraničního magazínu, zapomínají na rodný jazyk. Existují ale výjimky, jako je Eva Herzigová (51), která si češtinu udržuje poslechem českých zpěváků, nebo Linda Vojtová (38), která zase denně čte české noviny.

„Pořád čtu v češtině, koukám se na české filmy,“ říká Vojtová, která prý pravidelně po probuzení čte Novinky. „Češtinu jsem nikdy neztratila a doufám, že taky nikdy neztratím,“ říká Linda.

Modelka nyní velmi často mluví česky se svou maminkou Taťjánou, která se za ní do Ameriky z Čech přestěhovala. Se psaným českým jazykem je modelka žijící od svých sedmnácti trvale v New Yorku v kontaktu také díky četbě knih.

„Hrozně ráda čtu historické romány. Táta mi kupuje spoustu historických knížek,“ říká jedna z nejúspěšnějších českých modelek ve světě, která si nedovede představit, že by přišla o svou rodnou řeč. „Rodný jazyk nedokážeš zapomenout, možná, že zapomeneš slova stejně jako v angličtině. Ale zapomenout češtinu se mi zdá nenormální,“ kroutí hlavou Linda Vojtová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám