Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Nejšarmantnější z prvorepublikových herců, který bavil i vzrušoval své divačky v potemnělých sálech především v době protektorátu, si svou noblesu udržel i v údernických časech, kdy se na filmových plátnech vlastně jen agitovalo.

Stáří ovšem pro Oldřicha Nového (†83) příliš veselé nebylo. Po smrti manželky Alice, která podlehla rakovině v roce 1967, se stáhl do ústraní. Čekalo jej už jen minimum rolí. Ta poslední přišla v roce 1971 v kultovním seriálu Taková normální rodinka. Nedlouho poté se představitel filmového Kristiána rozloučil i s divadelními prkny.

V posledních letech se uzavřel do sebe. Trápil se tím, že je na něm jeho věk znát, a úplně přestal vycházet z domu. K tomu se přidaly i zdravotní problémy a splíny. Nakonec už se i svým přátelům, kteří jej navštěvovali, odmítl ukazovat.

„Jednou jsem byl u něj na návštěvě v jeho bytě a to už se mnou hovořil jenom přes španělskou stěnu. Protože nechtěl, abychom ho jako návštěvníci vůbec viděli. Ten hlas byl stále stejný, pevný. Nebyl jiný, než jak jsem na něj byl zvyklý, ale už se nám nechtěl ukázat,“ zavzpomínal v cyklu Příběhy slavných herec Michal Pavlata.

Většina profesních snů, které si protagonista řady populárních komedií plánoval, už se mu bohužel nesplnila. Nenatočil pokračování Kristiána ani neslavil comeback jako divadelní ředitel. Oldřich Nový odešel v tichosti na jaře roku 1983 téměř zapomenut.

Reklama

Další články

Načítám