Hlavní obsah
Článek

Eduard Cupák patřil k oblíbeným českým hercům, kteří byli často obsazováni do rolí pohledných mladíků, kladných hrdinů, sympaťáků a intelektuálů.

K jeho nejslavnějším rolím patří roztržitý manžel Péťa ze seriálu Taková normální rodinka, fanatický farář z Vávrova dramatu Kladivo na čarodějnice či záludný Robert Steiner z Vorlíčkovy sci-fi komedie Pane, vy jste vdova!.

A právě tuto brilantní komedii, kde kromě Cupáka excelovali Iva Janžurová, Jiří Sovák či Olga Schoberová, si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Eduard Cupák byl sice na filmovém plátně velmi úspěšný, ale život se s ním od malička nemazlil. Jakými nejhoršími životními okamžiky si musel projít?

1) Za války přišel o otce i babičku

Když bylo Cupákovi pouhých deset let, vstoupila do jeho života nemilosrdně válka. Jeho tatínek a babička byli popraveni kvůli údajnému falšování potravinových lístků. Dospívající chlapec proto žil jenom s maminkou. Ta ho často brávala do svého milovaného divadla, což mladého chlapce přivedlo k herectví.

2) Perzekuce kvůli homosexualitě

Talentovaný herec byl už od mládí obdivován ženami všech generací, které však měly smůlu, protože Cupák miloval muže. Homosexualitu nikdy neskrýval, což se mu však za komunistického režimu vymstilo, protože homosexualita byla trestána. Na základě udání byl několikrát nepříjemně vyslýchán Státní bezpečností a nakonec byl těsně před dokončením JAMU vyloučen ze školy. Navíc byl herecky omezován a reálně hrozilo, že namísto filmu a divadla skončí v továrně.

3) Přišel o celoživotní vášeň

Cupák žil sedmatřicet šťastných let po boku technika ČKD Václava Květa. Společně s ním si pořídil mlýn v Brtnici u Velkých Popovic, kde to herec nadevše miloval. Zahradničení a stavebním úpravám zasvětil veškerý svůj volný čas. V devadesátých letech ale kvůli zdravotním problémům nemohl pracovat a milovaný mlýn nakonec musel s těžkým srdcem prodat.

4) Osudné cigarety

Cupák byl vášnivým kuřákem a svůj největší zlozvyk si neodpustil ani v době, kdy se začal podepisovat na jeho zhoršujícím se zdravotním stavu. Šedesát cigaret denně přispělo k rozedmě plic a roku 1994 zkolaboval. Od té doby už se jeho zdravotní stav moc nelepšil. Lékaři mu provedli tracheotomii, což vedlo k tomu, že nemohl mluvit ani pracovat. Na komplikace s plícemi nakonec zemřel ve věku 64 let.

Reklama

Další články

Načítám