Hlavní obsah
Článek

Senátor Robert Kennedy byl po tragickém úmrtí svého bratra Johna pro velkou část Ameriky nadějí. Rozhodl se pokračovat v jeho odkazu, bojoval proti mafii, korupci i rasové diskriminaci a úspěšně postupoval ke svému cíli stát se stejně jako jeho bratr americkým prezidentem. Sen svůj i celé rodiny Kennedyových se mu však naplnit nepodařilo. Pět let po svém úspěšnějším bratrovi umírá stejnou smrtí i miláček Ameriky Bobby.

Krátce poté, co Robert vyhrál za Demokratickou stranu primárky ve dvou státech, byl 5. června pár minut po půlnoci na chodbě losangeleského hotelu Ambassador postřelen. Čtyřiadvacetiletý palestinský emigrant Sirhan Sirhan k němu přistoupil z hloučku nadšených obdivovatelů a z revolveru ráže 22 do něj vpálil tři kulky (ty zasáhly krk, rameno a lebku). Osud oblíbeného politika, který měl v Americe punc filmové hvězdy, se začal naplňovat.

Robert o svůj život v nemocnici bojoval přes dvacet šest hodin. Z bezvědomí už se ovšem neprobral. Svého jedenáctého potomka, kterého v té době nosila jeho manželka Ethel pod srdcem, nikdy nespatřil. Svým zraněním podlehl 6. června ve dvaačtyřiceti letech. Na pohřeb se s ním přišlo rozloučit více než sto tisíc lidí. Rodinné momentky druhého nejoblíbenějšího muže klanu Kennedyů si prohlédněte ve fotogalerii.

Reklama

Další články

Načítám