Hlavní obsah
Článek

Holčička na fotografii s prstíkem v puse vyrostla v krasavici a stala se herečkou. Svého času zářila na prknech Národního divadla, Divadla na Vinohradech a libeňského divadla, její hlas znáte důvěrně z dabingu a všichni si ji dodnes pamatují jako představitelku krásných princezen. Už víte?

Jarmila Švehlová (68) se narodila do umělecké rodiny. Otec byl věhlasným operním pěvcem, maminka zase baletkou a choreografkou. Jarmila jako malá sice baletila, ale nakonec od tance zběhla k herectví. V šestnácti nastoupila na konzervatoř a už na škole začala dostávat první velké role v televizi i v Národním divadle.

„V osmnácti jsem stála na jednom jevišti s největšími bardy první scény, kterými tehdy byli pánové Kemr, Lukavský nebo Sovák a hned se mi začala ozývat i televize,“ vzpomíná křehká dáma, které byste blížící se šedesátku nehádali ani náhodou. „Lidi si mě pamatují nejvíce právě z pohádek. Taková už je doba. Na divadle i v televizi jsem ale hrála převážně dramatické role. A bylo jich ke stovce,“ říká majitelka hlasu, který v dabingu promlouval ústy Liv Ulman, Catherine Deneuve, Ornelly Mutti a dalších.

V roce 1986 se Jarmila provdala a hned dvakrát se stala maminkou. V roce 1987 se jí narodila dcera Mariana a v roce 1992 syn Robert, který dnes pokračuje v herecké tradici. „Jako malého kluka si jej vybral režisér Vorlíček do hlavní role filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Když pan režisér zjistil, že jsem jeho máma, hned mi tam nabídl roli maminky hlavního představitele. Z Roberta už je dnes chlap a hraje v Divadle ABC,“ říká Jarmila. Právě film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko si můžete dnes zdarma v rámci filmových střed pustit na portálu Seznam.cz.

Na herectví Jarmila nezanevřela, i když se později začala hodně věnovat malování. „Pořád hraju a s divadlem jezdíme i po zájezdech. Například s komedií Hodný pan doktor, kde mám celkem čtyři role,“ říká herečka, která se ani v 58 letech nemusí stydět vyjít ven v minisukni a těší se na nové herecké příležitosti. Tu nejnovější si také užívá. Už příští týden má v Divadle Palace premiéru komedie V Paříži bych tě nečekala, tatínku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám