Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Italský hrabě Domenico Martucci včera odvezl labilní zpěvačku Ivetu Bartošovou, která si konečně přiznala těžkou závislost na alkoholu, na léčení do své rodné Itálie. Ještě předtím ale poskytl redaktorovi Super.cz exkluzivní rozhovor. V něm říká, že Ivetě někdo vyhrožoval napadením syna. Na akci v jednom brněnském centru, kde měl před odjezdem vystoupení při vernisáži obrazů Petera Nagye, nám řekl také to, že moc šancí na vyléčení své lásky nevidí.

Domenico Martucci (47), v první části rozhovoru jsme se bavili o propuknutí alkoholismu Ivety Bartošové (†48) před ostudným vystoupením na Staroměstském náměstí. Pak jsi ji odvezl do Itálie. Po návratu se ale hned zhroutila a měla paranoidní záchvat. Tvrdila, že se k ní chce někdo vloupat do domu.

To mi říkala, ale že tam někdo byl, to mi potvrdil i Artur. Navíc se našla v kufru cedulka, patrně od policie, možná od někoho úplně jiného, kde bylo napsáno, aby si dala pozor, že někdo sleduje její dům a jejího syna a že mu chce něco špatného udělat. Myslel jsem si, že Iveta má takové ty stavy, kdy říká to, co není pravda, ale potvrdila mi to i moje manažerka, která Ivetu hlídala. Nemohu ale vědět, jestli tam tu kartičku nedala sama Iveta, aby si lidé nemysleli, že vidí věci, které neexistují. To opravdu netuším. Vím jen to, že v Itálii byla skvělá a v České republice byla úplně smutná a nezvládala to tu.

Psalo se, že Ivetu hospitalizovali na psychiatrii bez tvé přítomnosti...

To není pravda. Do Prahy jsem z Itálie dorazil v pondělí v šest večer a hned jsem jel za Ivetou do Uhříněvsi. Byl u ní Richard Dušák, který se ji už celý den snažil přesvědčit k hospitalizaci. Ona ale vůbec nechtěla. Dvě hodiny jsem s ní hovořil a přesvědčoval ji. Odvezli jsme ji nakonec s Richardem do nemocnice normálním autem a ne sanitkou, jak někteří tvrdí. Byli jsme sami, takže opravdu nikde okolo nebyli žádní bodyguardi. Ohledně její léčby napsala některá média spousty nesmyslů.

V čem se zhoršil její stav natolik, že zrovna v pondělí jste se rozhodli přemluvit ji k léčbě? Proběhl tam znovu alkohol?

Nemohu to potvrdit, protože jsem u toho nebyl. Podle toho, v jakém stavu jsem Ivetu viděl, to možné je.

A ve čtvrtek v den odjezdu do Itálie? Ještě dopoledne měla být v příšerně opilém stavu.

Řeknu to takhle: nebyla úplně v pořádku, ale vyspala se a mohli jsme jet. Pokusím se teď Ivetce ukázat radosti života a odstřihnout ji úplně od pití.

Máš plán, jak Ivetu ochránit, aby znovu nesáhla po lahvi? Iveta si vždy uměla obstarat alkohol a dokázala to umně skrývat před svými nejbližšími.

Budu samozřejmě neustále s ní. Budu ji držet za ruku a budu se snažit neusnout.

K léčbě závislostí je potřeba intenzivně komunikovat s lékaři. Ty sis však Ivetu odvezl do Itálie. Jak to chceš zařídit, aby si Iveta rozuměla s doktory, když neumí italsky?

Můj otec v Itálii už našel jednu doktorku, která je Češka.

Blízcí Ivety Bartošové se bojí, jestli to s ní myslíš dobře...

V Itálii je to pro Ivetu úplně jiný svět. Nikdo ji nezná, nikdo se s ní nechce fotografovat, neposkytuje rozhovory, nikdo nežádá autogram. Pro ni je to neuvěřitelný zážitek být neznámá.

Určitě, dokud se jí ale nezačne stýskat po slávě. Mimochodem, co teď bude s Arturem?

Stalo se tolik věcí najednou, že jsme to ještě nestačili řešit. Byl jsem s ním neustále v kontaktu, i když byla Iveta hospitalizována, protože měl o matku strach. Do prvního září má prázdniny, to bude moci být s námi. A v říjnu bude mít patnáct let. Musím se zeptat právníka, zda by pak mohl být s námi v Itálii.

Domenico, počítáš i s možností, že tě Iveta po léčbě opustí s odůvodněním, že jsi jí ublížil a umístil ji na kliniku, i když neměla žádný problém? V minulosti už něco takového udělala.

Počítám. Ale jinou možnost nemám. Pro mě je velmi riskantní odjet s ní do Itálie. Budu se celý život vinit, pokud se jí něco stane. Nikdy bych se už také nemohl vrátit do České republiky, protože by mi lidé vyčítali, že se jí něco přihodilo kvůli mně. O mnoho jednodušší by pro mě bylo nechat ji v Čechách a odjet si domů. Tady už jde ale o život Ivetky a já cítím jako povinnost jí pomoci.

Základní podmínkou pro úspěšnou léčbu závislého je to, aby si přiznal, že má skutečně problém. Před čtyřmi lety si to Iveta nepřiznala s tím, že do léčebny ji dostaly prášky.

Říkala mi to taky. Tvrdila, že měla pětadvacet kilogramů nahoře kvůli špatným lékům a že pití si vymysleli novináři.

To ale Iveta lže sama sobě i ostatním. Prášky tehdy mixovala s tvrdým alkoholem.

To já nevím. Důležité je, co je teď. Jsme šťastní, protože Iveta si svůj problém pojmenovala a přiznává ho. To je důležité. Kdo má problémy, většinou říká, že to není pravda. Iveta ale ten problém vidí.

Jak to vidíš dál? Věříš, že se Iveta skutečně dá do pořádku?

Nevím. Šance tu jsou, ale ne moc. Tři měsíce se bude léčit a pak bude co? Bude úplně zdravá a skvělá? Nejsem si tím tak jistý. Láska jistě pomůže. Teď je velikánská, ale nemohu garantovat, že náš románek bude pokračovat dva, tři roky nebo celý život. A co se případně pak bude s Ivetkou dít, to opravdu nevím.

Iveta má obří dluhy. Podle mých informací minimálně v hodnotě devíti miliónů korun. Jsi schopný je za Ivetu zaplatit?

Vím jen o tom, že má dluh na domě asi za dva a půl miliónu korun.

Bohužel na něm dluží 4,6 miliónu a pak má napůjčovány další milióny na směnky.

To od vás slyším poprvé. Já bych to určitě zaplatit nemohl, ale mohu se zeptat otce, který je do ní úplně zamilovaný. Ale Ivetě jsem se svou účetní poradil, že kdyby prodala svou vilu, nějaké ty dluhy by mohla zaplatit. A když se dá do pořádku, věřím, že do dvou let splatí úplně všechno.

Takže se otce nezeptáš?

Je to zatím jen teorie. Otec o ní neví nic, jen to, že v Čechách je to známá zpěvačka. Netuší nic o jejích finančních problémech. V Itálii to máme jinak. Pokud je tam někdo tak známý jako Iveta tady, vydělává třeba čtyři milióny eur (zhruba 96 miliónů korun – pozn. red.) ročně.

Domenico, poslední věc. Dost se začalo psát o tvé manažerce Lence. Prý je do tebe platonicky zamilovaná a novináři naznačují i to, že máte spolu nějaké pletky...

Lenka je mimořádná holka, mám ji moc rád. Skvěle se mi s ní spolupracuje, ale Lenka má přítele, je do něj zamilovaná. Já mám zase Ivetku, takže to není pravda. Milenci nejsme a nikdy jsme nebyli.

Reklama

Další články

Načítám