Hlavní obsah
Článek

Kdo viděl alespoň filmové zpracování Fantoma opery, určitě nezapomene na jendu ze závěrečných scén, kdy na diváky opery spadl obří lustr. Podobný bude viset v pražské GoJa Music Hall, kde se bude legendární muzikál od 13. září uvádět.

Obří křišťálový lustr je totiž vedle Fantomovy masky jedním z nejvýraznějších symbolů představení. „Na začátku ho vidíme zničený na zemi, a poté se jako kouzlem rozzáří, složí do původního tvaru a vyšvihne nad hlavy diváků, aby nás přenesl do minulosti, kdy se odehrává náš příběh,“ říká producent František Janeček (79).

Nad hlavami diváků se tak díky speciální technologii bude pohybovat čtvrttunový majestátní kolos z mosazi, skla a pozlacených řetězů. „Má tři patra, průměr pět metrů a svítit na něm bude stovka těles,“ popisuje unikátní rekvizitu scénograf, architekt Daniel Dvořák: „Je to určitě největší lustr, jaký se kdy v českých podmínkách na divadle objevil, ať už v hledišti či na jevišti," dodal.

Lustr je ale jen jednou z mnoha součástí, které dají divákům pocítit atmosféru pařížské opery. „Výzdoba bude začínat už ve foyer divadla, nejnáročnější ale bylo proměnit jeviště. GoJa má zřejmě nejširší portál ve střední Evropě, téměř čtyřicet metrů, to je jako tři jeviště Národního divadla vedle sebe,“ vysvětluje Dvořák.

Východočeské divadlo v Pardubicích, kde se kulisy vyrábějí, vše musí stihnout nejpozději do 15. června, kdy v kulisách začínají zkoušet zpěváci. Přestože je premiéra až 13. září, vstupenky jsou v prodeji už teď.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám