Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Přítel Ivety Bartošové Domenico Martucci poskytl Super.cz nečekaně upřímný rozhovor o zdravotním stavu své lásky. Doteď ji chránil, po její hospitalizaci kvůli závislosti na alkoholu se ale rozhodl ukázat světu, že Iveta je vážně nemocná a měla by mít obdiv za to, že se snaží konečně nadobro vyléčit. Kdy si poprvé uvědomil, že je alkoholička? Co teď bude dál, když Bartošová utekla z psychiatrie? A jaké prášky bere? To vše se dozvíte v našem rozhovoru, který jsme vedli po jeho středečním vystoupení na pátých narozeninách brněnského SOHO centra.

Domenico Martucci (47), před pár hodinami opustila Iveta Bartošová (†48) psychiatrickou kliniku. Jak k tomu došlo?

Podepsala revers a už je doma. Bohužel musím říci, že nikdo nesouhlasí s její volbou. U Ivety jsem byl ve středu ráno, protože 22. června to byly dva měsíce, co jsme spolu. Přinesl jsem jí dvaadvacet bílých růží. Musím říct, že proti úterku na tom byla Iveta ve středu již dobře. V noci na středu spala klidně celou noc a tak vypadala o mnoho lépe než den předtím. To v úterý byla skutečně ve špatném stavu. Doktorka měla o ni skutečně velký strach.

A kdy ses o jejím odchodu dozvěděl?

Ještě v nemocnici mi říkala, že je v pohodě a chce říci doktorům, že půjde domů. Přesvědčoval jsem ji, aby na klinice ještě pár dnů pobyla. Myslel jsem, že jsem ji přesvědčil, ale odpoledne, kdy už jsem byl na cestě do Brna na vystoupení, mi volal manažer Richard Dušák, že Iveta odešla. A pak se mi ozvala sama Iveta, ať se vrátím co nejdřív za ní.

Co bude dál? Podle mých informací ses rozhodl Ivetu hospitalizovat na klinice v Itálii.

Ona se určitě do Itálie těší. Ale jak to nakonec dopadne, to netuším. Druhý den hospitalizace mi pan doktor Doubek pověděl, že byla ve skutečně vážném stavu. Řekl doslova, že jsme ji přivezli za pět minut dvanáct. Stačilo málo a pak by možná došlo až k tomu nejhoršímu. Mám proto strach jet s ní do Itálie, protože doktoři si nejsou jisti, jestli Iveta zvládne tak dlouhou cestu. Jestli nebude zbytí, odvezu ji. Hlavně jsem to Ivetce slíbil.

Kdy?

Když jsem ji přesvědčoval, aby se nechala hospitalizovat, abychom zjistili, jak na tom vůbec je. Kdybych jí ten slib nedal, nikdy by se léčit nešla. Byl to vlastně kompromis. Ona nechce být na klinice v Česku, ale léčit se na sto procent potřebuje. Musí se navíc zbavit toho velkého mediálního tlaku.Ten je i na Karla Gotta i další, ale Iveta je strašně, strašně moc citlivá. A kvůli citlivosti pak dělá hlouposti, nezvládá rozhovory i práci, a to není dobré.

Domenico, kdy sis poprvé uvědomil, že Iveta má vážný problém s alkoholem?

To bylo přesně týden před vystoupením na Staroměstském náměstí. Iveta se mnou první tři týdny po seznámení chodila každý den do restaurací na večeři. Vždy si dala jednu dvě skleničky kvalitního bílého vína. Byla naprosto v pohodě. Řekla mi tehdy, že to, že je alkoholička, si vymýšlí bulvár. Ve čtvrtek před Staromákem jsme ale byli nejprve v restauraci a pak jsme šli na LOOK Párty. Tentokrát to bylo víc než dvě skleničky. Pila také rum a ještě hodně dalších věcí.

Už neměla pití pod kontrolou...

Kdyby to samé vypil každý jiný člověk, maximálně mu je druhý den špatně, oklepe se z toho a žije dál. Iveta ale byla po tomto večeru až do vystoupení na Staromáku ve velmi špatném psychickém stavu. Bylo to skutečně strašně těžkých sedm dní. Během toho týdne jsme měli mít pracovní povinnosti, natočili jsme společně duet. Iveta byla ale celou dobu v těžkých depresích.

Měla k nim důvod?

Před tím osudným čtvtkem se nestalo nic, co by ji rozhodilo. Ale pak po tom opití se dostala do depresí a říkala mi, že má špatné vzpomínky. Umřel jí nějaký partner (Petr Sepéši – pozn. red.), nevyvedlo se jí manželství s Jiřím Pomeje, její otec umřel, protože měl problémy s alkoholem... Těch věcí bylo hodně. Vzpomínky se vracely a dostaly Ivetu do špatného psychického stavu.

Je podle tebe Iveta alkoholička?

Rozhodně se potřebuje léčit, protože jí už jde o život. Ale protože si po večeři mohla dát v klidu dvě skleničky, asi není alkoholička v posledním stádiu. Těm totiž stačí jedna sklenka a už jsou mimo.

Iveta dostala od svého psychiatra předepsané léky. Zapíjela je alkoholem?

Před vystoupením na Staroměstském náměstí pila jen alkohol. Nevím, jestli bohužel nebo bohudík. Ale prášky tam nebyly. Musím přiznat, že je to možná moje vina. Když jsme se spolu totiž začali vídat, řekl jsem jí, aby ty léky přestala brát, protože nejsou zdravé. V tom jsem udělal chybu, nejsem doktor. Nevěděl jsem navíc, že může mít takové problémy s alkoholem a že ty léky jí pomáhaly vystříhat se pití. Když je vysadila, tři týdny bylo vše v pořádku, byla úžasná. Než došlo k tomu večeru, kdy se vše změnilo.

Jaké léky to byly? Proti úzkostným stavům?

Bylo jich víc. Jeden byl proti depresím, jeden, aby to zvládala bez alkoholu. Byly asi tři, ale už si to přesně nepamatuju.

Co Iveta vypila v den vystoupení na Staroměstském náměstí?

Jen skleničku vína hodinu před vystoupením. Stále ale byla ve špatném stavu z toho týdne předtím a navíc na ni velmi silně působil tlak okolí. Psalo se, že to bude katastrofa. Neustále to četla, i když jsem ji od toho odrazoval, protože jsem pochopil, že si tím ubližuje. Proto také ten tlak nakonec nezvládla.

Kromě akce na LOOK Párty se už neopila?

Pokud vím, tak jen ten čtvrtek. Nemohu stoprocentně tvrdit, že si nic potají nedala, ale přede mnou ne.

On-line deník Super.cz pro vás připravuje druhou část exkluzivního rozhovoru s Domenicem Martuccim. Iveta mu prý tvrdí, že někdo jde po jejím synu Arturovi. Co s ním teď bude dál? Hrabě nám také řekl podrobnosti o Ivetině údajně násilné hospitalizaci či o tom, jak se vypořádá s případným rozchodem se známou zpěvačkou. Jakou jí dává šanci na vyléčení? Kdo Bartošové pomůže z dluhů? A z čeho má Domenico největší strach? Čtěte již zítra na Super.cz

Reklama

Další články

Načítám