Hlavní obsah
Článek

Poslední tajemství fenomenálního herce Huga Haase (†67) odhaleno! Hvězdně rozjetou hereckou kariéru miláčka publika, který se narodil před sto deseti lety, přerušila druhá světová válka a nástup fašismu. Haas tehdy se svou těhotnou ženou emigroval přes Francii do USA. Přesto, že se mu podařilo i za hranicemi udělat velmi slušnou kariéru, celý život se mu stýskalo po rodné vlasti.

Do Čech se podíval před svou smrtí už jen jedenkrát. Bylo to v roce 1963. Další návštěvy ze zdravotních důvodů neuskutečnil. Zemřel 1. prosince roku 1968. Podruhé a navždy se do rodné vlasti vrátil až po své smrti.

Rouškou tajemství byl zahalen převoz jeho tělesných ostatků zpět do republiky. Toto tajemství odhaluje Jolana Matějková v hercově biografii s příznačným názvem Život je pes. Dozvídáme se mimo jiné, že jeho žena Bibi do puntíku splnila jeho poslední životní přání. Milovaného psa Doda nechala po Hugově smrti uspat, aby se v nebi potkali a začala zařizovat převoz ostatků. Za tím účelem oslovila Haasovu letitou kamarádku Jiřinu Štěpničkovou.

Později Štěpničková tajemství jeho poslední cesty svěřila herci Oldřichu Velenovi: „Jiřina Štěpničková mi při jednom natáčení vyprávěla, jak Haase vezla z Vídně. S Bibi Haasovou vysypaly popel z urny do plechové krabice od sušenek a Jiřina ho převezla přes hranice v nákupní tašce.“

Ještě jednou se Haas vrátil také do Národního divadla. 17. prosince 1968 bylo uspořádáno smuteční rozloučení. Přišli snad všichni jeho dávní přátelé a kolegové. Do rodinného hrobu na židovském hřbitově v rodném Brně byl uložen vedle své milované matky o pár dní později.

Reklama

Další články

Načítám