Hlavní obsah
Článek

Chlapec na fotce je známý československý herec, který se proslavil v oblíbené komedii o rodině Homolkových. Byl závislý na alkoholu, léčil se, ale abstinovat nevydržel. Nakonec zemřel za nevyjasněných okolností poté, co několik měsíců bojoval s následky pádu na zem, o kterém se dodnes neví, čím byl způsoben. Poznali jste ho?

Oblíbený herec František Husák se narodil 24. května 1936 v Praze. Chybělo málo a hercem se nikdy nestal. Rodiče z něj chtěli mít úředníka, ale on se namísto toho přihlásil na hornické učiliště a později na vojenskou školu do Moravské Třebové. Později se chtěl stát lékařem, ale na medicínu ho nepřijali.

Nakonec v sobě objevil herecký talent, který mu byl vždy vlastní, a roku 1959 úspěšně absolvoval DAMU. Šest let působil v Divadle Petra Bezruče a následně přesídlil do Prahy, kde se stal členem Činoherního klubu. Mezi jeho slavné kolegy patřili například Jiří Hrzán či Petr Čepek.

Postupně se začal objevovat i na filmovém plátně. Zahrál si v Ostře sledovaných vlacích, ale do širšího povědomí diváků se dostal až díky skvěle ztvárněné postavě ušlápnutého Ludvy v trilogii Jaroslava Papouška o rodině Homolkových. A právě první díl této komediální trilogie Ecce homo Homolka si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

V ironické komedii se satirickým podtextem o hádavé rodině Homolkových exceluje kromě Husáka také jeho filmová manželka Helena Růžičková alias Heduš. Vyhublá Husákova postava přímo bije do očí v kontrastu s korpulentní Růžičkovou, což tomuto nesourodému manželskému páru Homolkových dodává typické kouzlo.

Oblíbený herec si zahrál také v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje!, seriálu Vlak dětství a naděje či v úspěšných filmech Sestřičky a Všichni musí být v pyžamu. Celkově ztvárnil přes šedesát filmových a seriálových rolí.

V lásce mu štěstí příliš nepřálo. O přízeň žen přitom neměl nouzi. Byl celkem čtyřikrát ženatý, ale nakonec zůstal sám. „On byl jeden z těch mužů, co pořád hledají, a myslím, že to nenašel, takže vedl dost nešťastný soukromý život, přesto, jak skutečně hodný člověk byl, vedl válku se svými nejbližšími,“ vzpomínal na Husáka v knize Nevyjasněná úmrtí jeho lékař a přítel Vladimír Dbalý.

Společnost mu proto čím dál tím více dělala sklenka alkoholu, kterému zcela propadl. „Celé odpoledne byl v divadle, měli jsme ho na očích a on nic nepil. Ale každý večer byl ožralý. Až jednou se ozvala ze záchodů strašlivá rána, šli jsme se tam podívat a prasklo to - František měl schovanou flašku v nádobce na splachování, a když ji tam teď vracel, uklouzl a spadl,“ vzpomínal na Husáka ve stejné knize Pavel Landovský.

Husák se nakonec rozhodl s alkoholem nadobro skoncovat. Nastoupil protialkoholní léčbu a přes deset let vydržel abstinovat. Pak však démonu alkoholu opět propadl, což se mu zřejmě stalo osudným. V únoru roku 1991 byl Husák v bezvědomí převezen do nemocnice poté, co ho našli ležet před hospodou. Dodnes se nezjistilo, zda nešťastně upadl, nebo ho někdo napadl. Po osmi měsících strávených v nemocnici na následky zranění umírá.

Reklama

Další články

Načítám