Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Byla Iveta Bartošová (†48) svým manželem Josefem Rychtářem (65) opravdu týraná, nebo si na chudinku jen hrála? Její velmi blízká kamarádka Bohumila Vojtěchová je přesvědčena o pravdivosti jejích slov. A minimálně také o tom, že s ní Rychtář brutálně manipuloval!

„Pár dnů před její smrtí jsem se u ní chtěla zastavit, než odletím na dovolenou. To mi ale nedovolila. ‚Nejezdi, prosím, mám tě zakázanou. Nesmím s tebou mluvit,‘ tvrdila. To mě naštvalo. Byla ve vlastním domě jako ve vězení, ten člověk ji izoloval od všech, aby ji měl ve své moci. ‚Za mnou nikdo nesmí, od všech známých a mých přátel mě odstřihl,‘ stěžovala si mi několikrát. Jenže i když už mnohokrát byla rozhodnutá ho opustit, vždycky nakonec hodila zpátečku. A když jsem k ní i přijela a chtěla ji vyrvat z jeho spárů, raději mi pak ani neotevřela a nezvedala mobil. Někdy jsem z ní vážně šílela,“ tvrdí paní Bohunka.

„Trápila se celou dobu, co s ním byla, vadila jí jeho omezenost i to, jak miluje média a pořád se jimi obklopuje, to jí drásalo nervy. Nejhorší je, že Iveta se ho sice chtěla zbavit a udělala první krok, ale už ne ten druhý. Chtěla podporu, ale pak v ní zvítězil strach. Bála se, že zůstane sama, a nepřesvědčilo ji ani to, když jsem jí říkala, že má kolem sebe mnoho lidí, kteří jí pomůžou. Chtěli jsme se o ni postarat,“ myslí si žena, ke které Iveta často vzpínala ruce, když jí bylo nejhůř.

„Strašně se Rychtáře bála. Když ji měl před minulými Vánocemi zmlátit a policie ho vykázala z domu, druhý den už stál opět uprostřed pokoje. Nevím, jestli ho náhodou nepustila dovnitř a nebála se mi to říct, ale tvrdila, že jí dělal v domě zabezpečovací zařízení, a tak si to mohl dokázat zařídit, aby se dovnitř dostal i bez klíčů,“ uvádí Vojtěchová.

Bohunka je přesvědčená o tom, že Rychtář Ivetu týral, přestože věděla, že leccos mohlo vycházet z jejích závislostí. „Ozývala se mi jen tehdy, když jí bylo nejhůř. A nikdy mi nelhala. I to, co říkala o Jirkovi Pomejem a čemu se mi nechtělo věřit, se nakonec ukázalo jako pravdivé. Takže si myslím, že si ani o Rychtářovi nevymýšlela. Vadilo jí, že musí žít s takovým pitomcem. Nemusela, ale na druhou stranu říkala, že jí aspoň něco zaplatí a postará se o hodně věcí. V této iluzi žila,“ dodala Bohumila.

Reklama

Další články

Načítám