Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Do Prahy přijíždí geniální komponista Yanni, jehož skladby zazněly mimo jiné i na zimních olympijských hrách v Soči, kdy si je vybral ke svému vystoupení krasobruslař Jevgenij Pljuščenko. Yanni už se na naši metropoli těší. "Toto je moje první návštěva Prahy. Ačkoliv tu pobudeme jen krátce, doufám, že stihnu i prohlídku města a nějakou hezkou večeři," prozradil.

Yanni již v pátek v Praze zahraje své nejpopulárnější písně ze svého prvního alba, ale i poslední skladby. Diváci uvidí živé představení písní, které formovaly jeho uměleckou dráhu, včetně skladeb Santorini, Nostalgia, End of August, Niki Nana a Reflections of Passion. Doprovodí ho věhlasný orchestr složený z 11 různých národností, které budou zastoupeny na jevišti.

Pražský koncert spadá pod nové turné, které započalo v březnu 2014 v Jižní Americe v Chile, Argentině a Brazílii. Jinak ale Yanni žije střídavě na jihu Floridy a v Řecku. "Své soukromí si před veřejností chráním. Můžu ale prozradit, že rád plavu, potápím se a jezdím na vodních lyžích," svěřil.

Yanni ovšem promluvil i o své rodině, ovšem jen v souvislosti s uměním. "Rodiče mě nikdy nenutili hrát na klavír. Doma jsme ale klavír měli, takže mě v hudbě vždy podporovali. Výsledkem bylo, že se pro mě hudba stala něčím nenuceným, příjemným u čeho jsem si odpočinul. Ani jeden z mých rodičů však na piano nehrál," řekl umělec, který je ovšem hudebním samoukem.

"Nikdy jsem nic nestudoval. Jsem 100% hudební samouk. Mám vrozený cit, který mi v hudebním rozvoji hodně pomáhá. Dokonce jsem si sám vytvořil systém zápisu a symbolů k zaznamenávání hudby, kterou skládám. Vytvořil jsem si vlastní jazyk, ve kterém skládám svou hudbu. Univerzitu jsem vystudoval, mám titul z psychologie," upřesnil.

Má ale i vztah k přírodě. Podporuje nadaci Chinese Panda´s Foundation a jednu pandu adoptoval. "O život adoptované pandy Santorini se stále zajímám. Plánuji ji navštívit během své další návštěvy Číny, kterou mám v plánu uskutečnit ve druhé polovině letošního roku. Zároveň jsem v kontaktu i s lidmi z centra pro ochranu pand Chengdu Giant Panda Breeding and Research Faciltiy. Jedna panda mi prozatím stačí, neplánuji nyní další adopce," uzavřel.

Reklama

Další články

Načítám