Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Celý národ teď řeší zásadní věc: mohla si Iveta Bartošová (†48) za svou smrt sama? A nenese vinu na její (zatím jen údajné) sebevraždě její manžel Josef Rychtář (65)? Ten se chová velmi podivínsky, a rozhodně nezachovává pietu jako zlomený vdovec. Naopak se hřeje ve světlech reflektorů, snad se v tom dokonce vyžívá! Super.cz vám přináší devět hlavních důvodů, proč se i my domníváme, že skutečně za to, že si Iveta sáhla na život, minimálně částečně může!

1) Věděl, co chystá a nezavřel ji na psychiatrii

Největší důkazy o své vině většinou policii předloží sami pachatelé. Josef Rychtář nyní přiznal, že datum 25. dubna připsal na Ivetin dopis na rozloučenou pro Artura v den, kdy jej našel. Čtyři dny před smrtí již věděl, co se chystá udělat a nezasáhl? Jde o jasnou známku plánované sebedestrukce, po níž by jakýkoli soud odsouhlasil její nucený pobyt na psychiatrii. Kdyby mu to ovšem někdo řekl. Podle právníků by mohlo jít ze strany Rychtáře hned o několik trestných činů!

2) Ignoroval, že ho vyhazovala a chtěla rozvod?

Iveta Bartošová opakovaně (a to i před svědky) Josefa Rychtáře vyhodila z domu. On si z toho ale nikdy neměl nic dělat. Zpěvačka prý chtěla požádat i o rozvod, jenže možná vnímala, že je na Josefovi nějak podivným způsobem závislá, že ji pokaždé „ukecá“, a proto, aby se ho zbavila navždy, možná zvolila tu nejstrašnější variantu útěku.

3) Kvůli vlastní slávě neřešil její léčbu?

Musela to být pro něj zapeklitá situace. Když mu loni v létě utekla se Zdeňkem Macurou, přísahal na vše, co je mu svaté, že jediný způsob, jakým by ho donutila, aby s ní byl dál, by byl ten, že by okamžitě po návratu z Itálie nastoupila do léčebny. Rozhodně odmítal ambulantní léčbu coby neúčinnou. Když došlo k sladkému návratu, samozřejmě skutek utek. Iveta začala prohlašovat, že léčbu nepotřebuje, hospitalizaci odmítla a Rychtář se vedle ní jen slastně usmíval. Jako by mu šlo víc o vlastní medializaci než o její život. A ani ambulantní léčba se prakticky nekonala, protože psychiatři řekli, že v Ivetině případě nelze pomoci jinak než právě hospitalizací.

Rychtář však dobře věděl, že kdyby požádal o pomoc soud a donutil by ji proti její vůli, aby se na psychiatrii pokusila zachránit si život (viz bod 1), okamžitě by ho vymazala ze svého života jako dříve všechny podobné troufalce. A toho se patrně strašně bál. Mediální sláva by mu jistě chyběla...

4) Věděl, že je závislá na prášcích, a nic nepodnikl

Souvisí s druhým bodem. Moc dobře tušil, že Iveta si opět našla důvod, proč zneužívat medikamenty. Však to byl on, kdo jí měl už delší dobu léky dávkovat, aby jejich užívání nepřehnala. A přece k tomu docházelo. Proč? Asi mu ale stav, kdy byla omámená, vyhovoval. Dala se pak lépe ovládat? A jak si sehnala prášky v osudný den? Asi nebyla ve stavu, kdy by si je byla schopná dojít koupit (jestli měla vůbec za co)...

5) Dal jí možnost spáchat sebevraždu

Když už se Rychtář dobrovolně rozhodl, že takto nemocného člověka si i se všemi riziky vezme na starost a stal se Ivetiným ošetřovatelem, spadla mu na krk i zodpovědnost za její život. I když se teď snaží obviňovat média a nově také Macuru, že nebýt jeho trestního oznámení, kvůli němuž musel Ivetu opustit a jít vypovídat na policii, čehož zpěvačka využila ke spáchání sebevraždy, mohla ještě žít, je to nesmysl. Sám dříve několikrát prohlásil, že Iveta musí být čtyřiadvacet hodin pod dozorem. A jeho vina spočívá v tom, že nesehnal nikoho, kdo by Ivetě stál po boku, než se vrátí. Může se vymlouvat, jak chce, ale tohle padá na jeho triko!

6) Odstřihl ji od přátel a záchrany?

Byly chvíle, kdy se řešilo podezření, zda jí nezabavil mobil a nezakazuje jí s nikým komunikovat, aby se snad nevymanila z jeho moci. Také se tvrdí, že měl pod palcem její finance a Iveta ho měla podezírat, jestli je spravuje správně. Pokud je to pravda, člověk takhle zahnaný do kouta by byl klidně schopný utéct z podobného „otroctví“ i tím nejsmutnějším způsobem.

7) Ničil jí život neustálou ostudou

Nebylo snad měsíce, aby Josef Rychtář někde něco neztropil. Většinou někomu vyhrožoval (ať už novinářům nebo Zdeňku Macurovi, bývalé manželce Darině Nové, druhému synovi Pepovi Rychtářovi a mnoha dalším) nebo někoho zlískal. K tomu měl prý nedobré vztahy se sousedy… Zkrátka pořád něco. Ivetě kazilo pověst, že žije s hrubiánem a násilníkem, a špatně to nesla. Ona byla přece princezna a nechtěla být ženou gaunera!

8) Strašil ji, aby se bála a byla na něm závislá?

Iveta dokola opakovala, že jí před domem neustále stojí novináři. Nebo že dům v noci obchází Zdeněk Macura. Z médií i z Macury měla v posledních měsících života panickou hrůzu. A kdopak jí takové zjevně nepravdivé věci údajně našeptával? Vypráví se, a můžeme jen doufat, že to není pravda, že za tím stál její muž. Vyvolat v úzkostlivé a psychicky narušené bytosti strach jen proto, aby mohla být lépe ovládána, může jen netvor. Klidně to může vést i k zoufalému skoku pod vlak!

9) Jejím blízkým lhal, že je v pořádku, a nedal jim možnost ji zachránit

Josef Rychtář nemluvil pravdu, když ještě před pár dny tvrdil do televize, že je Iveta v pohodě, jen musí malinko přibrat a nesmí ji trápit novináři (viz předchozí bod). U tohoto vyjádření byl naprosto v pohodě a snad se i usmíval, až z toho mrazilo. Dobře věděl, že jde o zastírání skutečnosti. Ale nemlžil jen v tomto případě. I články, uveřejněné pár dnů poté s obsahem, že Iveta na všechny strany posílá SOS zprávy a chce zachránit, označil za tvrzení, které se nezakládá na pravdě. Opět říkal: Iveta je v pohodě. K tomu ani léčitele Jana Saavedru neupozornil, že Iveta potřebuje pomoci a tomu se to přitom dříve mnohokrát podařilo! „Slíbil mi, že když bude hrozit nějaký průšvih, když na tom bude Iveta špatně, dá mi vědět. Do telefonu mi ale tvrdil, že vše je v pořádku a že se mnou Iveta nechce mluvit. A léky že si našli na internetu,“ krčí rameny Saavedra.

Související témata:
Vina

Reklama

Další články

Načítám