Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jak Super.cz již uvedl, Iveta Bartošová (†48) musí zase začít pořádně vydělávat, protože si na ni opět posvítili exekutoři. Na zdravotním pojištění už dluží nějaký ten pátek, ale stále se dušovala, že je s pojišťovnou domluvená a pravidelně splácí. Proč tedy nyní exekutor přistoupil k zablokování jejího domu?

„Mohu potvrdit, že jde o nově zahájené řízení. Bližší informace však vzhledem k povinnosti mlčenlivosti nemůžeme poskytnout,“ prozradila Super.cz mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Proč však nové řízení? Vždyť jedno kvůli dluhu na zdravotním pojištění již běželo. Že by se vyskytly nové dluhy a Iveta se neměla k jejich placení? Na to nám bohužel soudní exekutoři nemohli ze zákona odpovědět.

K zastavení vily Bartošové ale přece jen něco uvedli. „Desátého dubna obdržel katastr nemovitostí úřední pokyn k zaevidování zástavního práva exekutorského, a to ve prospěch věřitele Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ pokračuje Báčová.

Obecně přidává, že samotné zástavní právo nevede automaticky ke zpeněžení nemovitosti dlužníka. „Pouze zajišťuje pohledávku věřitele. Pokud je vydán i příkaz k prodeji nemovitosti, též to neznamená, že tato nemovitost bude automaticky vydražena. Příkaz totiž mimo jiné zajišťuje pořadí pohledávky konkrétního věřitele,“ dodala „hlásná trouba“ českých exekutorů. Jde tedy o jakousi nátlakovou akci na dlužníka, aby s dluhem něco dělal a koukal ho splatit, než věřiteli dojde trpělivost.

„S pojišťovnou jsme vstoupili do jednání. Věřím, že se domluvíme,“ uvedl k tomu již dříve manžel a manažer Ivety Josef Rychtář.

Reklama

Další články

Načítám