Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mladík s odstátýma ušima na fotce patří mezi naše nejvýraznější komiky. V televizi léta bavil diváky v zábavných pořadech, kde vytvořil populární dvojici s dalším známým hereckým kolegou. Ve filmovém světě exceloval především ve vedlejších rolích. Svůj hlas propůjčil populární kreslené postavičce z kultovního seriálu Simpsonovi. Zatím se neoženil a je bezdětný. Poznali jste ho?

Jiří Lábus (64) patří k nejoblíbenějším českým hercům a bavičům. Už od útlého mládí rád bavil své okolí, a tak hned po gymnáziu nastoupil na DAMU.

Dodnes působí ve Studiu Ypsilon, kam nastoupil hned po zdárném ukončení studia. Svůj nesporný komediální talent uplatnil u řady zajímavých rolí. Pravidelně ztvárňuje malé, přesto však výrazné role. Neodmyslitelně je spjat s televizním seriálem Arabela, kde si zahrál čaroděje Rumburaka.

Záporné postavy ostatně bravurně ztvárňoval odjakživa (brusič Petr ve snímku Páni kluci či Eda v Zatykači na královnu). Diváci si ho ale nejvíc pamatují díky televizní spolupráci s Oldřichem Kaiserem, s nímž vytvořil nezapomenutelnou komediální dvojici například v pořadu Možná přijde i kouzelník. Diváky pobavil také coby živočichář Béďa v divácky úspěšné komedii Slunce, seno, jahody.

Obsazen byl ale i do vážných rolí. Dramatická postava strýce Jakuba v psychologickém dramatu Amerika mu vynesla Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Režisér Jiří Vejdělek ho obsadil do tragikomedie Václav o vesnickém outsiderovi, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou a nakonec skončí kvůli konfliktu s bratrem ve vězení. Lábus si zde zahrál roli předsedy. A právě film Václav si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Lábus se mimo jiné uplatnil i jako výborný dabér. Svůj hlas propůjčil Obelixovi v sérii filmů o Asterixovi, Marge ze Simpsonových, rozhlasu v seriálu MASH či postavičce plyšového moderátora Jů v dětském pořadu Studio Kamarád. Lábus patří k vyhlášeným starým mládencům. Nikdy se neoženil ani nemá žádné děti. Staromládenecký život mu prý vyhovuje, a tak i po překročení šedesátky stále žije sám.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám