Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kluk na motorce patří k našim nejznámějším muzikantům. Patří k lídrům kapely, která vznikla v osmdesátých letech a ihned si našla tisíce fanoušků. Zpívající bubeník slavnou kapelu nakonec opustil kvůli sporům s dalšími členy skupiny. Založil si vlastní hudební projekt, kde v názvu figuruje jeho jméno. Do kapely, která ho proslavila, se ale nakonec vrátil a letos odehraje s původními členy slavné sestavy koncerty, o něž je obrovský zájem.

David Koller se narodil 27. září 1960  v Praze. Jeden z našich nejvýznamnějších muzikantů odstartoval svou hudební kariéru v osmdesátých letech. Většina fanoušků si ho spojuje zejména s legendární kapelou Lucie, kde se nejvíc proslavil, a stal se autorem mnoha dnes již klasických hitů.

Muzice se ale věnoval už od útlého věku. „Od pěti let jsem stál u nějakého nástroje a snažil jsem se hrát, stojí za tím hodně práce, nejdřív jsem hrál na housle, pak na piano, tam ale byla taková ostrá učitelka a mlátila mě přes prsty, tak jsem toho nechal a začal jsem hrát na kytaru. Potom jsme s bráchou hráli na trumpetu jazz, a když brácha odešel na vojnu, tak na skříni byly opuštěný bubny, tak jsem se jich chytnul a vydržel jsem u nich,“ vyprávěl David Koller v dokumentu o kořenech skupiny Lucie 'Lucie před Lucií', který poběží dnes večer na programu ČT Art.

Až do osmnácti let Koller netušil, že se muzice bude věnovat profesionálně. Hrál na kytaru a chodil k panu profesorovi na bicí. Postupně začal denně cvičit pět až šest hodin na bicí a svou hru dovedl až k dokonalosti.

„Zjistil jsem, že mě to bavíc nejvíc, a chtěl jsem se zprofesionalizovat, sice jsem se vyučil, ale nechtěl jsem skončit u řemesla,“ měl už jasno v tom, že se chce hudbou nejen bavit, ale i živit. Hrál na bicí a zpíval  například v kapelách Jasná Páka, Žentour či Blue Effect.

Od roku 1987 působil jako lídr kapely Lucie, která se v devadesátých letech proslavila a vyprodávala jeden koncert za druhým. Po neshodách se spoluhráči Robertem Kodymem a P.B.Ch. Lucii roku 2006 opustil. Loni však jedna z našich nejoblíbenějších kapel ohlásila velký comeback a opět vyprodává koncerty.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám