Hlavní obsah
Článek

Tyto tři dámy mají společného více, než se na první pohled zdá. Rozhodně je nespojují jen plavé vlasy, sex-appeal a úspěch u filmových fanoušků. Jean Harlow, Marilyn Monroe i Jayne Mansfield byly ve zlaté éře Hollywoodu tím největším zhmotněním slova sex. Společné pro všechny tři dámy byl však také velmi neutěšený soukromý život a předčasný tragický skon, který z nich udělal legendy, jež fascinují až do dnešních dnů.

Jean Harlow byla první sexbombou zvukového filmu a středobodem veleúspěšných filmů Platinová blondýnka (1931), Nebezpečná rusovláska (1932) nebo Muž, kterého si přeji (1933). Masová popularita se dostavila okamžitě. Soukromý život obletované hvězdy byl dramatičtější než všechny filmové scénáře, které jí přistály na stole. Poprvé se vdávala v šestnácti letech. A pak to stihla ještě třikrát. Opravdu šťastná byla s Paulem Bernem, který tragicky zahynul pouhé dva měsíce a tři dny po svatbě. Další nešťastné vztahy a velké nároky na ni kladené nakonec z mladé dívčiny udělaly alkoholičku. Při natáčení svého posledního nedokončeného filmu Saratoga (1937) byla zdevastovaná filmová diva na pokraji svých vlastních sil. Koupila si alkohol pochybné jakosti a popíjela na břehu moře. Ráno byla nalezena policejní hlídkou v horečkách, totálně podchlazená. Po 11 dnech zemřela na otravu a selhání ledvin. Bylo jí 26 let.

Marilyn Monroe (†36) je dodnes právem považována za největší sexsymbol Hollywoodu a má stejně mnoho fanoušků jako odpůrců, kteří zpochybňují její herecké kvality. Na kariéře začala pracovat usilovně na konci let čtyřicátých. Mezi hvězdy největší velikosti ji v třiapadesátém roce vystřelil film Niagara (1953). Od té doby byla Marilyn nejzbožňovanějším a nejsledovanějším objektem. Psychicky ne zcela odolná a přecitlivělá herečka však už od mládí trpěla řadou nemocí. Prodělala několik gynekologických zákroků, přišla o žlučník a v manželstvích s Joem DiMaggiem i Arturem Millerem potratila vytoužené dítě. V poslední dekádě psychicky labilní Marilyn trpěla nespavostí a sahala k lékům a alkoholu, což jí velmi komplikovalo práci v ateliérech. Ani v době, kdy odstoupila od natáčení svého posledního nedokončeného filmu, neztrácela chuť do práce. Počítalo se s ní do hlavní role životopisného filmu o jejím idolu Jean Harlow. Za tím účelem Marilyn dokonce navštívila její matku. Smrt Marilyn Monroe byla 4. srpna 1962 pro všechny šokem. Ačkoli byla celá kauza uzavřena jako otrava barbituráty a pravděpodobná sebevražda předávkováním, dodnes se objevují další a další nové hypotézy, které nesmrtelný mýtus jménem Marilyn udržují při životě.

Jayne Mansfield se narodila o sedm let později než její nedostižná soupeřka Marilyn. Stejně jako obě její kolegyně začala i ona se soukromým životem celkem brzy. Poprvé zjistila, že je těhotná, už v sedmnácti. Vdát se stihla celkem třikrát a byla matkou pěti dětí. Svou kariéru, kvůli které se odbarvila na blond, odstartovala fotkami v Playboyi. Do širšího povědomí se dostala rolemi v béčkových filmech. V komedii Sliby! Sliby! (1963), kterou natočila rok po smrti Marilyn, se dokonce jako první americká herečka v hlavní roli objevila zcela nahá. Marilyn se jí podařilo dostihnout jen jednou. Svým tragickým a nečekaným skonem ve čtyřiatřiceti letech. Při automobilové nehodě zemřela Jayne společně se svými dvěma přáteli. Její tři děti, které spaly na zadním sedadle vozu, zázrakem přežily.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám