Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Klučina na fotce patří k našim nejvšestrannějším umělcům. Stojí za zrozením fiktivního českého génia, hraje v divadle a scenáristicky se podílel na řadě nezapomenutelných filmů. Společně se svým synem, známým režisérem, dokonce získal za jeden z filmů Oscara. Než se narodil, přišla jeho maminka o syna, který zemřel na otravu krve. A právě proto si sáhla na život. Tyto události se promítly v jednom z jeho slavných filmů ze školního prostředí. Poznali jste ho?

Zdeněk Svěrák se narodil 28. března 1936 v Praze. Populární český herec, dramatik, scenárista, humorista a textař je vystudovaným pedagogem. Jako učitel českého jazyka působil na základní škole v Měcholupech a na gymnáziu v Žatci.

Jeden z našich nejosobitějších umělců žije více než padesát let ve spokojeném manželství s manželkou Boženou, s níž má syna Jana a dceru Hanku.

Svou mistrnou znalost českého jazyka, se kterým si umí bravurně pohrát, hojně využíval ve svých scénářích. Společně s Ladislavem Smoljakem a Jiřím Šebánkem stojí u vzniku postavy fiktivního českého génia Járy Cimrmana, jehož jméno nese i divadlo, ve kterém se dodnes hrají vynikající cimrmanovské hry.

A právě Cimrman je také hrdinou Svěrákova a Smoljakova celovečerního filmu Jára Cimrman ležící, spící.

Svěrák psal sám i v tandemu se Smoljakem nezapomenutelné scénáře k divácky úspěšným filmům Na samotě u lesa, Vesničko má středisková (režie Jiří Menzel), Vrchní prchni, Kulový blesk (Ladislav Smoljak) či Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Marečku, podejte mi pero (Oldřich Lipský). Ve většině těchto filmů si Svěrák také zahrál.

Od 90. let začal úzce spolupracovat se svým synem Janem, kterému napsal scénáře k Oscarem ověnčenému filmu Kolja a divácky úspěšným snímkům Vratné lahve a Tmavomodrý svět.

V prvních dvou jmenovaných filmech si zahrál titulní postavu. A právě jeho syn Jan společně s kolegou Martinem Dostálem je podepsán pod celovečerním portrétem svého otce Zdeňka Svěráka Tatínek, který si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Zdeňka Svěráka a jeho syna proslavil i oblíbený film Obecná škola, který je zčásti autobiografický. Zdeněk Svěrák si v něm totiž připomíná svého tragicky zemřelého pětiletého bratra, taktéž Zdeňka. Ten bosý stoupl na rezavý hřebík a zemřel na následky otravy krve.

Jeho maminka se pak dokonce pokusila o sebevraždu. Bolestnou rodinnou tragédii zmírnilo až to, když se rodičům narodil další syn, který chlapce 'nahradil', a tím je Zdeněk Svěrák.

Reklama

Další články

Načítám