Hlavní obsah
Článek

Herečka Irena Kačírková (†60) dráždila a provokovala nejen svou krásou, ale i intelektem. Mnozí herečtí kolegové ji dodnes považují za jedinou hvězdu socialistické éry, která v sobě měla šarm, esprit a noblesu první republiky i v dobách, kdy se vyznávaly zcela jiné než buržoazní ideály, v nichž jako malá holka vyrůstala.

Krásné, talentované a inteligentní stálice hereckého nebe to v soukromí, co svět světem stojí, nikdy neměly právě jednoduché. Ani Irena Kačírková nebyla výjimkou. Její manželství skončilo po třech letech fiaskem, s jedinou dcerou měla po celý život komplikovaný vztah a na chlapy měla smůlu. Ač byla obdivována davy a do divadla se tehdy chodilo „na Kačírkovou“, v soukromí trpěla vnitřní samotou a toužila po lásce.

Závěrečná léta života ztrpčovala majitelce nádherných očí a plných rtů rakovina a další zdravotní komplikace. „S nemocí se vyrovnávala samozřejmě úplně příšerně, protože už někdy ve čtyřiceti letech řekla, že umře na rakovinu a ještě bude mít infarkty. Ono se to potvrdilo, protože dostala metastázy do kostí, tak si lámala ruce a nohy. Což se stalo asi třikrát,“ vzpomínala v cyklu Příběhy slavných její dcera Kristýna Novotná.

„Vždycky se ozval telefon: ‚Mám infarkt, přivez mi věci.‘ Když volala: ‚Mám zlomenou ruku, přivez mi věci,‘ tak jsem si řekla zaplať pánbůh, protože v těch pěti letech byly jenom takovéto horory,“ vzpomíná dcera, která přiznala, že své velké vášně, kterou byly cigarety, se Kačírková nedokázala vzdát, ani když jí teklo do bot: „Když měla infarkt, měla cigarety s sebou a i na té intenzivce si zapálila."

Při poslední návštěvě nemocnice, ze které se už domů nikdy nevrátila, Kačírková své zásoby cigár vykouřit nestihla. „Skutečně je až komický, co po ní zbylo. Dostala jsem župánek, bačkůrky a čtyři kartony amerických cigaret. Bylo to něco neuvěřitelného. Bylo to jak její podpis,“ vzpomínala Novotná po letech.

Reklama

Další články

Načítám