Hlavní obsah
Článek

Kvalifikovaná ruská potápěčka Natalia Avseenko (36) se sice většinou potápí v neoprenu, ale pro tentokrát se rozhodla pro hodně odvážnou změnu. V ledové vodě u pobřeží Bílého moře na severozápadě Ruska, která dosahovala teploty mínus 1,5 stupně Celsia, plavala úplně nahá a jejími partnery k vodním radovánkám se staly obrovské běluhy. Avseenko si s nimi hrála a dotýkala se jich, díky čemuž vznikly unikátní fotografie.

Natalia se však nesvlékla kvůli exhibicionistické povaze. Podle odborníků na podmořský svět se běluhám nelíbí, když cítí umělé materiály, z nichž jsou vyrobeny například i neopreny. Potápěčka se proto v mrazivém moři ve městě Murmansk musela vysvléci do naha, aby se tito bílí kytovci nebáli vzájemného kontaktu.

V této oblasti jsou zároveň odchytávány velryby a delfíni, kteří pak putují do delfinárií po celém světě, což považují mnozí ochránci zvířat za kruté. Běluh zde žije volně v moři zhruba 100 tisíc.

Necvičený člověk by v takto mrazivé vodě mohl zemřít zhruba za pět minut. Avseenko je ale nejen zkušenou potápěčkou, ale také expertkou na jógu, používá meditační techniky a dokáže zadržet dech na neuvěřitelných deset minut a 40 sekund.

Související témata:
Běluha severní

Reklama

Další články

Načítám