Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Možná v Česku nenajdete jedince, který by o v pátek zesnulém Otakaru Brouskovi starším (†89), jenž kromě filmu a divadla vynikal i v dabingu (daboval třeba Brumbála v sáze o Harrym Potterovi), smýšlel nějak negativně. Kolegové ho milovali pro jeho milé vystupování i herecké schopnosti. „Bude nám moc chybět!“ shodují se všichni oslovení.

„Ježišmarjá, tak to mně je líto. Chudák. Pravda, bylo mu 89 let a byl dlouho nemocný. Ale držel se statečně. Co vám k němu mám říct? Byl to báječnej člověk a výbornej chlap. Znali jsme se od raného mládí. Už tehdy mě jako kluka v rozhlase v dobrém buzeroval. Měl nádhernou dikci, krásně mluvil, takže nám mladším kladl na srdce, abychom vyslovovali tak, aby nám bylo rozumět. Často jsem s ním i s jeho ženou točil. Vím, že se po nemoci chtěl vrátit do divadla a těšil se na to. A úměrně svému věku vypadal výborně. Je ho škoda,“ řekl Super.cz Jiří Krampol.

Překvapení z úmrtí milého staršího a respektovaného kolegy neskrýval ani mladý Miroslav Hrabě. „To mě šokujete, nevěděl jsem to. To je moc smutné. Zažil jsem ho na svém vůbec prvním natáčení v životě. Jako elév z prvního ročníku na DAMU jsem hrál důstojníka ve filmu Malovaný děti. Byl jsem rozklepaný, ale on měl ten dar, že i kolegům bez zkušeností dokázal poradit a pomoci a svou neustále dobrou náladou je uklidnit. Pamatuju si, jak kvitoval s humorem můj výstup ve filmu s Aňou Geislerovou, která mi tam vlepila facku. A zaskakoval jsem i ve hře Pygmalion, kde hrál se synem Ťuldou. Byl na mě strašně milý, takže když na mě vlídně promluvil, hned ze mě spadla tréma. Je to paradox, že vedle takového velikána jsem se cítil tak uvolněně,“ řekl nám herec.

Brouskův odchod rozesmutnil i jeho vrstevnici Květu Fialovou. „To jste mě zaskočili. Párkrát jsme spolu točili, ale už jsme se poslední dobou nevídali. Byl to opravdu báječnej chlap. Herec a vůbec celý člověk. Je to kluk z mé generace. Lubomíru Lipskému je devadesát, mně 84. Ještě tu skotačíme, ale nevím, jestli se dožiju takového věku,“ uvedla.

„Když jsem se od vás dozvěděl, že Otík odešel do hereckého nebe, nesmírně mě to zaskočilo, protože jsme byli velcí přátelé. Velmi jsem ho obdivoval. Pro mě odešel velký gentleman jeviště, filmu i uměleckého přednesu. Byl to jeden z těch herců, kteří uměli fantastickým způsobem pracovat s nádherným českým jazykem. Byl to můj vzor a je mi strašně líto, že už tu není. Smekám před ním hluboce svůj klobouk,“ přidal se se vzpomínkou Jan Přeučil.

Reklama

Další články

Načítám