Hlavní obsah
Článek

Hereckou stálici Janu Brejchovou (84), kterou v posledních měsících trápí vleklé zdravotní trable, vystřelila na oběžnou dráhu největší tuzemské filmové hvězdy druhá ženská hlavní role v psychologickém dramatu Vlčí jáma (1957) Jiřího Weisse.

O roli schovanky Jany, která se zamiluje do svého otčíma, ve své době mladičká Brejchová soupeřila s o čtyři roky starší nadějnou herečkou Janou Rybářovou, která na rozdíl od Brejchové už měla za sebou úspěchy v hlavních rolích filmů Stříbrný vítr (1954), Legenda o lásce (1956) a Labakan (1956).

Nešťastně zamilovaná Rybářová, kterou v té době trápily psychické problémy, se téměř ve stejný okamžik, kdy se rozhodovalo o definitivním obsazení filmu, rozhodla pro dobrovolný odchod z tohoto světa a ve dvaceti letech se otrávila svítiplynem. Na smutnou událost po letech v knize Nevyjasněná úmrtí zavzpomínal sám režisér.

„Příštího rána jsem zavolal Janu Rybářovou, abych jí sdělil krásnou novinu, že tu roli bude hrát. Volám a najednou na druhém konci linky slyším výbuch pláče a paní Rybářová povídá: ‚Pane režisére, naše Jana už ve vašem filmu nebude hrát a nebude hrát v žádném filmu. Dneska v noci spáchala sebevraždu.‘ Já jsem se složil. Tu jsem si rázem uvědomil zodpovědnost režiséra. Kdybych to té holce řekl den před tím, tak to možná neudělala,“ vzpomínal Weiss.

Ve filmu nakonec vedle Jiřiny Šejbalové v roli majetnické Kláry zářila Jana Brejchová, které po úspěchu filmu u nás i za hranicemi začaly přicházet ty nejkrásnější a nejnáročnější herecké úkoly, jaké si herečka může přát.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám