Hlavní obsah
Článek

Právě dnes je to dvacet let od smrti nejzářivější prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové (†81). Pamětníci na ni dodnes vzpomínají jako na krásnou a pronikavě inteligentní ženu. O jejích milostných avantýrách dodnes kolují velké legendy. O zásadních partnerských a mileneckých vztazích největší prvorepublikové star se popsaly stohy papíru. Řada milostných epizod této postelové přebornice a půvabné krásky zůstává stále zahalena tajemstvím.

Na její schopnosti později zavzpomínal například režisér Otakar Vávra: „S Adinou jsme byli strašní kamarádi. Takoví kamarádi, že jsme si jednou řekli, jaká je to hanba, že jsme spolu ještě nespali, když se tak dlouho známe. Ona mi zvolňovala rytmus milování. Byl jsem zbrklej a ona mi to upravovala,“ Na jednom z pověstných věčírků ve vile u Miloše Havla tenkrát neušel zájmu zkušené Adiny ani mladičký Rudolf Hrušínský. To byla ovšem jen krátká epizoda.

Mnohem vášnivější průběh měl milenecký poměr Adiny Mandlové se Svatoplukem Benešem: "Byla největší milovnicí filmového plátna, ale i v soukromí. Neumíte si představit, co všechno mě v lásce naučila. Skoro rok jsme spolu trávili většinu času, ale pak už to bylo neudržitelné, protože za to, že si vybrala takového holobrádka, dost trpěla." Tak vzpomínal na bouřlivý vztah s Adinou později Beneš, který po rozchodu z lítosti rozbil něco skla a nábytku. Krátce na to začala marnivá Adina chodit s jeho nejlepším kamarádem hercem Miroslavem Homolou.

Mnoho se neví o tom, že Adina Mandlová zlomila srdce nejpopulárnějšímu zpěvákovi té doby R. A. Dvorskému. Chodili spolu v roce 1942 a Dvorský bral jejich vztah smrtelně vážně. Po pár měsících mu Mandlová dala kopačky. R. A. Dvorský se z toho několik měsíců léčil. Na rozloučenou jí dokonce složil píseň. Při nahrávání ve studiu se tehdy podle pamětníků rozplakal.

Byli ovšem tací, kteří dokázali kouzlu Adiny Mandlové odolat. Jedním z nich byl oblíbený filmový milovník Raoul Schránil. "Jednou mi učinila návrh. Neměl jsem ovšem tehdy důvod. Měl jsem krásnou manželku, která byla navíc úplně stejný typ jako Adina. Zůstali jsme ovšem celý život dobrými přáteli. Dokonce jsme si celý život vykali," vzpomínal později na jednu z nejkrásnějších hereček Raoul Schránil.

Reklama

Další články

Načítám