Hlavní obsah
Článek

Obchodník, jenž si přeje zůstat anonymní, byl jedním z řady lidí, kteří podlehli omylu a domnívali se, že se jim do rukou dostaly falešné bankovky. K nedorozumění došlo na ostrovech západního skotského pobřeží. Na ostrově Isle of Lewis začali zaměstnanci banky nedůvěřovat desetilibrovým i dvacetilibrovým bankovkám a vypuklo policejní vyšetřování.

Jak uvádí Orange News, banky a řada obchodů přestaly dané papírové peníze přijímat a ve velkém nakoupily ultrafialové skenery na odhalení padělků. Když však podezření přezkoumala britská Agentura pro závažný organizovaný zločin, ukázalo se, že "falešná platidla" jsou zcela v pořádku.

"Je to pořádný skandál a za všechno může Bank of Scotland. Roztrhal jsem dvacetilibrové bankovky, které jsem dostal v bance, protože jsem si myslel, že jsou falešné. Spláchl jsem je do záchodu, aby se nedostaly zpátky do oběhu. Myslel jsem si, že konám svou občanskou povinnost. Jak to teď ale dokážu a kdo mne odškodní?" naříkal businessman.

Mluvčí největší skotské banky Bank of Scotland k tomu vydal toto vysvětlení:

"U některých bankovek jsme našli stopy, že by mohly být falešné. A jako preventivní opatření jsme je stáhli, aby nebyly v oběhu."

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám