Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Náboženské rituály jsou různé, některé ale opravdu děsivé. K nim patří tradice ženské obřízky, která bují zejména v afrických zemích. Právě dívkám, které před ní utíkají, se snaží pomáhat nadace, kterou vede Lejla Abbasová (44).

"Nechci bojovat proti rituálu jako takovému, na to nemám možnosti ani právo. Ale chceme pomoct holkám, které utečou a pak skončí někde na ulici. Pomáháme jim, aby našly uplatnění, vydělaly si peníze. Měli jsme kadeřnické dílny, teď rozvíjíme jejich talent ve šperkařství, výrobě korálků," vysvětlila Lejla, která svůj projekt s názvem Komunikace představila při dražbě fotografií, které v rámci projektu vznikly a které vynesly na jeho podporu 138 tisíc korun.

"Byla jsem sama překvapená, když mi to, že obřízku mají za sebou, svěřily i některé moje kamarádky. Díky migraci už není ani v Česku výjimkou. Existuje lékař, který školí zdravotní sestry, aby nebyly v šoku, když dívku po takovém zákroku uvidí. Musí se s nimi zacházet úplně jinak, mají jiný přístup ke gynekologům a mužům obecně," vysvětlila.

A jak si vlastně máme obřízku jako laici představit a v jakém věku ji dívky podstupují? "Je to různé, podle kmenů a zemí. Dívky ji podstupují mezi šesti a osmnácti lety. Někdy jim ji dělají před svatební nocí jako dar manželovi, jindy těsně po ní," začala Leila a to, co vyprávěla dál, je jen pro silné žaludky.

"Jde vlastně o odstranění ženských vnějších genitálií, a to ve velké většině v naprosto otřesných hygienických podmínkách. Nejhorší, a bohužel nejrozšířenější je takzvaná faraonská obřízka, kdy jsou odstraněny veškeré vnější genitálie, a navíc je zašitý poševní vchod až na maličkou dírku pro krev a moč," popsala.

"Taková dívka velmi těžce snáší pohlavní styk, při každém koitu je natrhávána, následují srůsty, někdy i vykrvácí. Příšerný je pro ni porod," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám