Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Britští vědci Darren Naish a Steve Sweetman z univerzity v Portsmouthu se postarali o zajímavý objev z dávné historie, když se jim podle nalezených kostí podařilo vytvořit pravděpodobnou podobu údajně nejmenšího dinosaura na světě pojmenovaného dosud spíše pracovně Ashdown Maniraptoran. Tento živočich měl být zhruba 40 centimetrů dlouhý a 30 centimetrů vysoký.

Přestože se tyto rozměry nemusí zdát tak malé, jelikož druh Anchiornis genus, který se dosud považoval za nejmenšího z říše dinosaurů dorůstal do podobných velikostí, nově nalezený druh byl zvláštní svým drobným tělem, jež mohlo vážit kolem pouhých 200 gramů.

Vědci pracovali s dochovanými fosiliemi krčních obratlů, které měřily jen 7,1 milimetru. Právě z těchto drobných kůstek pak zhotovili celkovou vizualizaci.

Drobný dinosaurus patří do skupiny Maniraptora, jehož zástupci mají nejblíže k dnešním ptákům. V současnosti se hledají další části kostí a lebky tohoto druhu, aby paleontologové mohli s přesností určit, čím se například malý dinosaurus živil. Nicméně, na základě podobných nálezů je velice pravděpodobné, že mohl být všežravec, jehož potravou byli menší tvorové jako hmyz.

Související témata:
Fosilie

Reklama

Další články

Načítám