Hlavní obsah
Článek

Jako malou prostořekou kudrnatou holčičku s buclatými tvářemi ji miloval celý svět. Žádná dětská filmová hvězda už nikdy později nezářila tak silně jako ve třicátých letech nedávno zesnulá Shirley Temple. Pojďte si s námi připomenout, jak ikona filmových pláten rostla a dozrávala v dospělou ženu.

Před filmovou kamerou se malá Shirley poprvé producírovala ve čtyřech letech a už dva roky poté získala Oscara. Ve filmových studiích byla Shirley jako doma i v letech, kdy začala dospívat v půvabnou mladou dámu. Bezprostřednost dětského projevu však postupně vymizela a kasovní trháky nahradily filmy podstatně menších kvalit. Osud největší dětské hvězdy byl zpečetěn. V jednadvaceti svou uvadající kariéru Shirley sama ukončila. Znovu se ji pokoušela vzkřísit v televizi na konci padesátých let. Neúspěšně.

Jako dospělá žena si Shirley v první řadě užívala roli matky. Poprvé se vdala v šestnácti letech za herce Johna Agara. Narodila se jim dcera Linda. Už za rok následoval rozvod. Zanedlouho však Shirley potkala muže svého srdce Charlese Aldena Blacka, se kterým měla syna a další dceru. Vydrželi spolu 54 let až do jeho smrti v roce 2005.

Ve druhé polovině šedesátých let kandidovala Shirley do Kongresu. V sedmdesátých letech působila jako velvyslankyně v Ghaně. Od roku 1989 potom jako velvyslankyně v Československu, které několikrát navštívila.

V roce 1972 Shirley diagnostikovali rakovinu prsu, po které podstoupila radikální mastektomii. Byla jednou z prvních žen, která tuto nemoc veřejně přiznala a začala řešit její problematiku. Shirley Temple se dožila požehnaného věku 85 let. Zemřela obklopena blízkými ve svém milovaném domě v Kalifornii.

Reklama

Další články

Načítám