Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kluk s brýlemi byl populárním československým hercem a malířem, který proslul zejména díky vedlejším, přesto divácky vděčným rolím. Zahrál si v řadě komedií a ztvárnil několik nezapomenutelných postav. Žil bohémským životem, což se projevilo i na jeho zdraví. Podstoupil operaci ledviny, ale nakonec předčasně zemřel na dovolené v Jugoslávii, když se mu ve spánku zastavilo srdce.

Josef Hlinomaz se narodil 9. října 1914. Byl to svérázný český herec a výtvarník, který se narodil v Praze do muzikantské rodiny, ale mládí prožil v Dobříši a Příbrami.

Byl to výborný herec malých, epizodních rolí, které byly divácky velmi oblíbené, protože v nich vynikal jeho typický humor podtržený jeho mimickou dovedností, charakteristickou mluvou a klaunstvím.

Namátkou jmenujme například role hospodského Palivce v Dobrém vojáku Švejkovi, důstojníka Vaňka v Poslušně hlásím či zřízence Arnošta v oblíbené komedii Jáchyme, hoď ho do stroje!.

K dalším nezapomenutelným postavám, které Hlinomaz bravurně ztvárnil, patří role  povedeného ochlasty Goga v legendární komedii Oldřicha Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku!. Ze zábavné parodie na mafiánské filmy pochází i legendární hláška: „My jsme všichni Gogo“.

A právě komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Další velkou Hlinomazovou láskou bylo malířství. Ilustroval například Poláčkův román Bylo nás pět a řadu dalších knížek. Sám sebe označoval za surneonaivistu.

Hlinomaz byl jednou krátce ženatý. Manželství mu ale nevydrželo, protože svou ženu nachytal s milencem. Od té doby žil sám a podle pamětníků se už nikdy nezamiloval tak jako do své první ženy.

Oblíbený herec si život užíval plnými doušky. Hodně kouřil a holdoval dobrému jídlu, což se ale později projevilo na jeho zdravotním stavu. Prodělal náročnou operaci ledviny, která byla zasažena nemoci rakovinového původu.

Hlinomaz miloval moře a často jezdil na dovolenou do tehdejší Jugoslávie. Výjimku neudělal ani v létě roku 1978. Těsně před odjezdem zkolaboval na Žofínské plovárně, byl ošetřován, protože si rozbil hlavu a lékaři mu odjezd nedoporučili. On se však nenechal odradit a nakonec společně s přáteli odjel.

Devátý den se šli s přáteli po snídani vykoupat do moře a pak si dali kafíčko a cigaretu. Hlinomaz svým typickým způsobem poté řekl přátelům: „A teď můžete jít do prdele!“ Když se kamarádi vrátili zpátky do pokoje, našli svérázného herce mrtvého. „Slyšel jsem, že doktoři říkali, že mu ve spánku puklo srdce,“ vzpomínal na smutnou událost jeden z jeho přátel v cyklu Předčasná úmrtí. Hlinomazovi bylo nedožitých 64 let.

Reklama

Další články

Načítám