Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Legenda českého sportu Kateřina Neumannová dnes slaví 41. narozeniny. Podívejte se, jak šel čas s držitelkou šesti olympijských medailí a maminkou desetileté Lucinky.

Kateřina Neumannová má v encyklopedii českého sportu zasloužené místo. Přestože se už několik let nevěnuje aktivní kariéře, díky skvělým výkonům je stále obdivovanou osobností a národní hrdinkou. Dnes navíc vypadá podstatně atraktivněji, než v době, kdy usilovně dřela, aby se propracovala mezi světovou lyžařskou špičku.

Běhu na lyžích se Kateřina věnuje od svých osmnácti let a může se pochlubit účastí na pěti zimních olympiádách. Zatímco v Albertville (1992) a Lillehammeru (1994) byla její kariéra v počátcích, z Nagana (1998) si přivezla stříbro a bronz. O čtyři roky později skončila dvakrát druhá na olympiádě v Salt Lake City (2002). Poté si Neumannová dala krátkou pauzu a v roce 2003 přivedla na svět dceru Lucinku.

Závěr její profesionální kariéry byl však fenomenální. Kateřina se v roce 2006 vrátila do vrcholné formy a v Turíně v běhu na 30 km volným stylem získala zlatou medaili. Záběry, na nichž ji v cíli vyhlíží tehdy tříletá dcerka, obletěly celý svět, a Neumannová odešla do sportovního důchodu přímo z vrcholu.

Poté se začala věnovat podnikání, ale to nemělo zdaleka takový úspěch jako její sportovní aktivity. Kateřina Neumannová není jedinou hvězdou, která dnes slaví. Ve stejný den, jen o rok dříve, spatřil světlo světa i hokejista Jaromír Jágr.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám