Hlavní obsah
Článek

Zdeněk Macura (49) prozatím upustil od myšlenky, že spasí Ivetu Bartošovou (†48), protože ta momentálně, až do dalšího útěku na dovolenou, spasit nepotřebuje, a rozhodl se konat veřejnou osvětu přednáškami o násilí na ženách. Jenže tenhle důvěřivý chlapík, který to nikdy s nikým nemyslí zle, bohužel patrně skočil na špek kapele Fuerza Arma, jež je často spojovaná s neonacismem. Má vystoupit na jejich koncertě v klubu, v němž dělají movitým pánům společnost přítulné dámy. Zdeňku, to chceš tak dobrou myšlenku zabít hned od počátku takovým skandálem?

I když kapela, jež se prezentuje především jako seskupení rapujících příznivců bojových sportů, se od neonacismu opakovaně distancuje, aktivisté bojující proti pravicovému extremismu to vidí jinak. Třeba podle webu Antifa se hodně členů kapely pohybovalo v čistě náckovské partě ze Zábřehu. A na fotkách holohlavých ranařů je vidět, že někteří milují oblečení značek spojených s novodobými nácky. Část kapely se mimo jiné nechala vyfotit i s jižanskou vlajkou, která je už dlouhodobě symbolem nadřazenosti bílé rasy.

„To mě překvapujete. Komunikoval jsem s nimi na Facebooku a naprosto odmítají, aby s neonacismem byli spojovaní. Podali mi své myšlenky tak, že pomáhají třeba klukům dostat se z drog. Zkrátka jako by byli novodobí skauti. To se mi líbí. A že třeba někteří jejich fanoušci hajlují, za to prý nemohou. Navíc mi tvrdili, že mají dva kamarády Romy,“ reagoval na otázky Super.cz Macura.

„Možná o nich jen někdo něco negativního schválně rozhlašuje, ale nasadili jste mi brouka do hlavy. Vše si prověřím a ještě si rozmyslím, zda tam půjdu. A kdybych šel, tak budu chtít, aby uveřejnili video, na kterém by se od extrémního nacionalismu a rasismu rázně distancovali. S násilím, rasismem a dalšími takovými věcmi zásadně nesouhlasím,“ dodal Macura.

Otázkou je, zda by jeho bohulibé činnosti neuškodilo i to, kdyby o týrání žen mluvil v podniku, který se tváří jako striptýzový, ale kdo ví, zda nejde o trochu luxusnější vykřičený dům.

Související témata:
Neonacisté

Reklama

Další články

Načítám