Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pamatujete na britský seriál Jistě, pane ministře? Tak na něj volně navázali tvůrci komedie Jistě, pane premiére, kterou v Česku uvede Karel Heřmánek (76) ve svém Divadle Bez zábradlí a zahraje si i hlavní roli. A jak se říká, krev není voda, takže obsadil i svého syna Karla.

Tvůrci si dali opravdu záležet, a to i na kostýmech. Ty pro divadlo speciálně navrhla módní návrhářka Jana Berg, která dlouhodobě spolupracuje s Heřmánkovou manželkou Hanou, která se v divadle stará o finance a zázemí jako jeho manažerka.

Komedie ze zákulisí vysoké politiky volně navazuje na kultovní televizní seriál, ale politická satira je napsaná přímo pro divadelní prkna. Představení plné jiskřivého anglického humoru láme v Británii divácké rekordy a přízeň si získalo i u kritiků. Kromě Heřmánků si v něm mazaného vládního tajemníka zahraje Josef Carda, jako zvláštní poradkyni uvidíme Danu Morávkovou (52), v roli velvyslance Kumranistánu se představí Stanislav Zindulka a postavu ředitele BBC ztvární Petr Pospíchal.

„Mám rád chytré komedie, ke kterým hra Jistě, pane premiére určitě patří. Jde o hru z prostředí vysoké politiky o nízkých zájmech politiků. Kdyby to nebylo tak k smíchu, bylo by to k pláči a naopak. Ačkoli je hra britská, silně připomíná prostředí naší politické scény. Jsem přesvědčen, že české diváky pobaví, stejně jako diváky v Británii. My si ji každopádně užíváme,“ říká Karel Heřmánek, který se ujal režie spolu s Michalem Pavlíkem, překlad je dílem Martina Stropnického (67).

Zajímavostí je, že televizní seriál byl původně navržen jako instruktáž pro manažery, který měl demonstrovat odstrašující chování politiků. Od osmdesátých let si získal prostřednictvím televizního vysílání BBC spoustu příznivců, a to i mezi politiky. Margaret Thatcherová dokonce na motivy seriálu napsala krátký skeč, ve kterém se objevila o Vánocích roku 1984.

Reklama

Další články

Načítám