Hlavní obsah
Článek

Herečka Linda Blair (54) bude navždy spojována s rolí, která už několik desetiletí způsobuje těžké sny divákům po celém světě. Nálepky strašidelné dívenky z kultovního snímku se už nikdy nezbaví.

Horor Vymítač ďábla Lindě Blair zcela změnil život. Když ve 13 letech zvítězila na konkurzu, jehož se zúčastnilo 600 adeptek, zpečetila svou budoucnost. Navěky zůstala spojována s monstrem, které umí chodit po stropě a otáčet hlavou o 360 stupňů. Při natáčení si ovšem dětská herečka prožila podobné peklo jako hrdinka, již na plátně ztvárnila.

Režisér William Friedkin byl totiž posedlý autentickými záběry, a tak u herců vzbuzoval pocit strachu skutečnými výstřely. Na place musela být navíc udržována trvale nízká teplota, aby se protagonistům kouřilo od úst. Natáčení navíc od počátku provázely podezřelé náhody. Devět členů štábu se nedožilo premiéry a došlo k ničivému požáru i znehodnocení techniky.

Nesnáze na Lindu Blair čekaly i poté, co se kontroverzní film dostal do kin. Katolická církev Vymítače ďábla odsoudila za scény, v nichž nezletilá hrdinka masturbuje krucifixem, a herečka, která za svůj výkon obdržela Zlatý glóbus, musela mít kvůli výhružkám smrtí přidělenu ochranku. Ke kontroverznímu projektu se ovšem vrátila v pokračování s podtitulem Kacíř z roku 1977. To bylo sice diváckým propadákem, ale z Vymítače ďábla se stal kult, který se dočkal dalších dvou dílů. V nichž už ovšem Linda Blair neúčinkovala.

Čtyřiapadesátiletá herečka se herectví věnuje celý život, ale svou roli z počátku kariéry nikdy nepřekonala. V posledních letech se mihla v hororu Vřískot a seriálech Oživlá monstra či Lovci duchů. Stále se tak pohybuje ve stejném žánru.

Reklama

Další články

Načítám