Hlavní obsah
Článek

Kluk na fotce patří k populárním českým zpěvákům, který se prosadil zejména v osmdesátých letech. V tandemu s dalším velmi oblíbeným kolegou se proslavili jedním nezapomenutelným hitem. Spolupracovali také se zpěvačkou Hanou Zagorovu, s níž nazpívali slavný seriálový hit. Po roce 1989 byl kvůli prasklému vředu na pokraji smrti, nakonec se ale vyléčil a dokázal se z úplného dna dna vyhrabat zpátky na vrchol. Poznali jste ho?

Petr Kotvald se narodil 8. července 1959 v Žatci. Dětství neměl úplně bezstarostné. Otec voják často odbíhal od rodiny za svými přítelkyněmi, na výchovu Petra i jeho bratra tak byla matka převážně sama. K hudbě a zpěvu měl Petr Kotvald vztah odmalička. Navštěvoval Lidovou školu umění, hrál na klavír, navštěvoval hodiny zpěvu a po dobu studií na průmyslovce zpíval v kapele Scarabeus. Roku 1979 vyhrál na festivalu Mladá píseň a o rok později skončil na Děčínské kotvě na druhém místě.

Zlom v jeho profesním životě nastal poté, co potkal skladatele Karla Vágnera, jenž ho seznámil se Standou Hložkem a Hanou Zagorovou. V tandemu se Standou Hložkem se stal velmi populární, vyprodával koncerty a prodával jednu desku za druhou. Z té doby pochází i nezapomenutelná hitovka Holky z naší školky.

Kotvald sbíral jeden úspěch za druhým, ale doma zažíval nelehké chvilky. Jeho rodiče se nakonec rozvedli a otec šel na tři a půl roku do vězení. Poté, co byl propuštěn, onemocněl leukémií a těžké nemoci vzápětí podlehl, což Petr Kotvald špatně nesl.

Ve druhé polovině osmdesátých let se Kotvald rozhodl odejít od Hložka a Zagorové na sólovou dráhu. Po Sametové revoluci se mu ale přestalo dařit a zažíval profesní útlum. Navíc ho trápily zdravotní komplikace, když mu po jednom z koncertů praskl vřed na dvanácterníku a jen o vlásek unikl smrti.

Ač už byl fanoušky téměř zapomenut, dokázal se nezměrnou pílí dostat zpět na výsluní a vydat řadu hitů. Kotvaldovi by dnes málokdo hádal pětapadesát let. Vypadá minimálně o dvacet let mladší a fanynky po něm pořád šílí. Žádná dřina ale z jeho mladistvou vizáží nestojí. "Kdyby po mě někdo chtěl, ať jdu do fitka, nebo si zahrát fotbal, tak bych se mu vysmál," svěřil se před časem Super.cz zpěvák, za jehož vitalitou stojí zdravý životní styl.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám