Hlavní obsah
Článek

Dáma na fotografii byla majitelkou nenapodobitelného hlasu. Kariéru zpěvačky začala až v sedmadvaceti letech jako matka dvou dětí, prodělala velmi vážnou autonehodu, při které málem přišla o život, slavila úspěchy v cizině a v závěru života statečně bojovala s rakovinou. Už víte?

Řekni, kde ty kytky jsou, Malý vůz, Dlouhá bílá noc, Je po dešti či Dominiku. To je výčet těch největších fláků Judity Čeřovské, jejíž hvězda vyletěla na oběžnou dráhu velmi rychle. Za hranicemi byla Čeřovská v šedesátých letech úspěšná více než Karel Gott.

Na startu kariéry jedné z našich nejnoblesnějších zpěvaček byla hudební soutěž. Judita se v sedmadvaceti přihlásila do soutěže Hledáme mladé talenty. Skončila druhá. První nahrávání ve studiu a angažmá v Alhambře na sebe nedalo dlouho čekat. Judita zpívala a moderovala bravurně hned v několika světových jazycích a pochvalně se o ní vyjádřila i samotná Elizabeth Taylor.

Úspěšnou kariéru přerušila v roce 1959 téměř na dva roky vážná autonehoda. Čeřovská se tehdy vracela z vystoupení s Josefem Zímou, který seděl za volantem, dostal mikrospánek a narazil do stromu. Judita utrpěla těžká vnitřní zranění, přišla o ledvinu, téměř rok trávila po nemocnicích a znovu se učila chodit. Josef Zíma se jí prý nikdy neomluvil.

Na vrcholu byla Judita v šedesátých letech, kdy natáčela největší hity u nás, ale vystupovala především v zahraničí. Manželství s právníkem Vladimírem Čeřovským se rozpadlo. Milostný poměr s německým producentem, kterým byl Willy Hoffman, jenž se nechtěl vázat, skončil fiaskem a Judita se sama vrátila do Prahy. Po roce 1968 začala její kariéra uvadat.

Dalším životním partnerem Judity Čeřovské byl muzikant Ivan Smetáček. Poslední léta žili na milované chalupě společně ve třech. „Posledních deset let jsme trávili více méně ve třech. Přijali jsme mezi nás Jirku Horského, který s námi trávil většinu času,“ vzpomínal v dokumentu Příběhy slavných Smetáček. „My jsme dělali ty chlapské práce a Judita vařila,“ vzpomínal zase Horský.

V závěru života bojovala Judita Čeřovská statečně s vážnou nemocí. Při banálním zákroku se dozvěděla, že má rakovinu zbývající ledviny. Rozhodla se, že půjde na operaci a bude na dialýze. Organismus však tento zákrok poznamenal. Judita Čeřovská zemřela ve věku dvaasedmdesáti let. Osobnost nezapomenutelné zpěvačky dokonale vystihla její dvorní textařka Jiřina Fikejzová: „Po Juditě Čeřovské se na naší domácí scéně dosud neobjevila zpěvačka jejího stylu. Taková sexbomba s podmanivým, krásným hlasem.“

Reklama

Další články

Načítám