Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Nejslavnější český básník současnosti Jiří Žáček, který ve svém oboru patří k žijícím klasikům, se netají obdivem ke krásným ženám. Šansoniérce Renatě Drössler (60) vysekl poklonu hned několikrát. Naposledy na křtu své poslední knihy s názvem Co oči nevidí.

Zpěvačka mu totiž stejně jako ostatní gratulanti na křtu zazpívala něco málo ze svého repertoáru, který je postaven i na jeho zhudebněných básních. Odrhovačka o Titaniku, Blues Nuselského mostu, Jasná noci, temná noci nebo Zvedni kotvu Ofélie budou koneckonců také součástí Renatina novinkového alba.

„Renata je skvělá šansoniérka. Umí v písničkách probudit dramatické napětí, dovede písně nejen zazpívat, ale i zahrát. A v té nejtěžší roli - femme fatale. Vedle pěveckého talentu má i talent textařský. Obdivuju šansoniérky, z jejichž písní se dozvídám o světě žen mnohem víc, než bych se dozvěděl z vědeckých pojednání. Je to divočina s tornády vášní, skrytými vulkanickými procesy a nelítostnými vlnami tsunami. Ano, bez žen bychom se my muži ukousali nudou. S nimi se ovšem zase střílíme v soubojích a skáčeme z Nuselského mostu,“ říká o své oblíbenkyni Jiří Žáček s poetikou jemu vlastní.

„Básně Jiřího Žáčka mě provází už desítky let. Je to zkrátka srdeční záležitost, na kterou nedám dopustit,“ poznamenala zpěvačka. Šansony postavené na jeho textech, pecky z vlastního repertoáru i vánoční songy zazpívá Renata Drössler svému publiku už dnes na svém recitálu v Salmovské literární kavárně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám