Hlavní obsah
Článek

Zmrzlinář ve státě Missouri se pokoušel zachytit chuť hmyzu. Hygienici mu ale plány překazili a prodej zmrzliny z cikád zakázali. Zmrzlinárna Sparky's Homemade Ice Cream vyprodala zmrzlinu s příchutí cikád během pár hodin poté, co ji před pár dny zařadila do nabídky. Není jasné, zda zákazníci věděli, jak vzniká charakteristická příchuť. Zaměstnanci napřed sesbírají hmyz příslušného druhu ze svých zahrad a okolí, pak mu utrhají křidýlka a tělíčka uvaří. K této směsi poté zmrzlinárna přidala bílý cukr, mléčnou čokoládu, máslo a hnědý cukr.

Hygienici zmrzlinu zakázali, přestože cikády nejsou zmíněny mezi potravinami regulovanými okresním úřadem veřejného zdraví. Technicky vzato, jejich užití ve zmrzlině tedy neodporovalo žádnému nařízení.

Šéf městských hygieniků Gerry Worley přiznal, že předpisy se sice "nezabývají přímo cikádami", ale doporučil, aby se s jejich užíváním ve zmrzlině přestalo.

Nejde přitom o žádný ohrožený druh. Cikády letos dokončily třináctiletý cyklus vývoje pod zemí a milióny se jich teď v mracích pohybují jako mor po americkém Středozápadě. Jsou aktivní hlavně ve dne a vyluzují zvuky o síle až 120 decibelů.

Profesor entomologie na University of Missouri Bruce Barett řekl reportérům Columbia Daily Tribune, že v některých kulturách jsou cikády považovány za pochoutku.

"Hmyz má špatnou pověst, ale jen se podívejte na jejich příbuzné, krevety a kraby. Ty jsou považovány za lahůdku," dodal Barett.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám