Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jacqueline Kemp (64) už více jak 50 let bojuje s anorexií. Ztrácet váhu začala v roce 1962, když si všimla, že je o dost silnější než kamarádka. Za několik měsíců propadla anorexii, ze které se nedostala ani ve svých 64 letech. Její váha se celý život pohybovala mezi 30-45 kilogramy.

S následky nemoci se potýká dodnes, ale to nejhorší má, zdá se, za sebou. Pokud by poruchy příjmu potravy neřešila, už dávno by na následky hladovění zemřela. I v současnosti je Jacqueline extrémně vyhublá, ale s tím, jak vypadala dříve, se to nedá srovnat. Kvůli anorexii nikdy neměla děti a nikdy nezavadila o pořádnou práci. O své nemoci se však rozhodla promluvit, aby pomohla všem, kteří se s poruchou příjmu potravy potýkají.

„Většinu času jsem trávila v nemocnici, kde jsem brala léky, abych mohla přežít, nikdy jsem proto nemohla zavadit o pořádnou práci. Strašně moc jsem chtěla mít vlastní rodinu, ale přibírání na váze mě děsilo natolik, že jsem nechuť k jídlu nedokázala překonat,“ prozradila ve své zpovědi žena, která začala hubnout, protože si připadala ošklivá ve srovnání se svou nejlepší kamarádkou. V 60. letech navíc neexistovala žádná účinná léčba anorexie, a tak Jacqueline neměla stejnou odbornou pomoc, jakou by mohla mít dnes.

„Děsila mě už jen myšlenka na to, že si dám sušenku s šálkem čaje, byla jsem zoufale hubená, ale má váha byla to jediné, co mě zajímalo,“ dodala žena, jež svou bitvu s anorexií popsala v knize Zero & Beyond. Ač připouští, že boj s anorexií dodnes nevyhrála, dokáže s nemocí bojovat natolik, že stále žije, a to i díky tomu, že překonala panický strach z jídla.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám