Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je jí teprve jednadvacet let. Z hlediska váhy si už prošla oběma extrémy. V době dospívání byla natolik obézní, že platila za nejtlustší teenagerku Velké Británie, dnes je bledá a vyhublá na kost. Řeč je o Malisse Jones, která před lety podstoupila gastrický bypass (chirurgické zmenšení žaludku), jelikož její váha dosahovala 216 kilogramů. Krátce poté však nastaly problémy, Malissa přestávala jíst a nakonec propadla anorexii.

V současnosti je Malissa natolik hubená a bez sil, že může sotva vstát z pohovky. Dostala se totiž na méně než čtvrtinu své původní váhy. V době, kdy jí bylo jen šestnáct let se její zdravotní stav stal neúnosný. V noci musela nosit dokonce kyslíkovou masku. Tehdy lékaři uznali, že je žaludeční bypass, který v Británii vyjde v přepočtu na 270 tisíc korun, nezbytný. Lékaři jí tak zmenšili žaludek a zkrátili tenké střevo.

Zpočátku to vypadalo jako výborný tah, během 18 měsíců Malissa zhubla o neuvěřitelných 140 kilogramů, začala si užívat společenského života, našla si práci a dokonce i přítele, třiadvacetiletého farmáře Chrise Robottoma. Ale dnes se zdá, že její cesta k vítězství nad vlastní váhou je ještě vzdálenější, než když byla obézní.

Po operaci se jí totiž stal pocit jedení a následného trávení tak nepříjemný, že z něj po čase začala mít fobii. Při pouhé myšlence na jídlo se jí dnes dělá špatně, což zní poněkud ironicky při představě, že ještě před několika lety pro ni nebyl problém spořádat ke snídani 15 velkých čokoládových tyčinek.

„Mohu jíst pouze trochu povařenou zeleninu, takže mé typické denní jídlo jsou tři vařené mrkve, dva plátky pastiňáku a pečená brambora. To je zhruba 300 kalorií za den. Maso, chléb nebo čokoládu jíst nemohu, protože po bypassu nedokážu většinu potravin správně strávit. Byla bych šťastná, kdybych už nikdy nemusela jíst. Ale můj lékař říkal, že pokud nezačnu normálně jíst, mám před sebou možná jen šest měsíců života,“ uvedla Mallisa.

Loni na podzim se Malissa dozvěděla, že otěhotněla. Ranní nevolnosti se změnily v ukrutné bolesti a žaludek jí začal reagovat na potravu velice citlivě. V únoru v necelém sedmém měsíci těhotenství, se Malissa vážící v tu dobu jen 60 kilogramů dehydrovaná zhroutila. Miminko se i přes rychlý zásah lékařů nepodařilo zachránit. Bylo příliš malé a slabé. Zemřelo po 57 minutách od porodu císařským řezem.

Mladá žena nyní tráví většinu dne na lůžku, jelikož je příliš slabá a vyčerpaná, aby mohla dělat cokoli jiného. „Moje tělo vypadá hrozně, když jsem nahá, nemohu se na sebe ani podívat do zrcadla,“ přiznala Malissa, které na jejím vyzáblém těle visí přebytky kůže, které jsou pozůstatky po drastickém úbytku váhy. „Já ale chci, aby lidé viděli, jak vypadám, chci aby věděli, že gastrický bypass není pokaždé řešením obezity. Kdybych jen mohla vrátit čas a zhubnout v kombinaci diety se zdravým životním stylem,“ vznesla prosbu nešťastná Jones.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám